Han köper virke som många eldar upp

Det finns andra köpare av eken än Kährs och det finns många som efterfrågar annat lövvirke än ek. Vi besökte träförädlaren Janne Kristiansson som jobbar med bland annat lind, alm och ek.

”Den här almen är i storleksordningen 100 år gammal. En gran i samma ålder har inte alls samma dimensioner. Jag fattar inte varför inte fler i södra Sverige odlar löv, när det växer så bra”, säger Möbel- och inredningssnickaren Janne Kristiansson.         Foto: Pierre Kjellin

Efter tio år som möbelsnickare hos flera småländska möbeltillverkare startade Janne Kristiansson eget hemma i Torpsbruk utanför Moheda.

– När jag jobbade inom möbelindustrin hade jag några kunder som ville ha kök, så då tänkte jag att kök och möbler kanske det kan finnas en liten marknad att komma in på för mig, berättar han.

1997 gjorde Janne Kristiansson slag i saken och startade Moheda Kök i hyrda industrilokaler ett stenkast från sitt eget hus. Han inriktade sig både på tillverkning av möbler och köksinredningar på beställning. Sedan dess har Jan försörjt sig på sitt företag på heltid och i dag har han mer förfrågningar än han hinner med.

– Nu har jag hållit på så länge att det är många som känner till mig. Jag har ingen brist på jobb.

Billig marknadsföring 

Janne Kristiansson sågar allt virke han använder med sin Woodmizer-såg.

Janne behöver inte lägga en enda krona på marknadsföring, hans egna nätverk räcker långt:

– Jag är en idog dansare, jag dansar 75-80 kvällar om året. Sedan kör jag rally, jag har hållit på med det i 33 år. Och så spelar jag golf. Så jag använder Facebook eftersom jag har så många kontakter där genom mina fritidsaktiviteter.

Janne behöver inte heller lägga så mycket tid på att annonsera efter det virke han behöver.

– Det är ganska vanligt att folk ringer mig och frågar om jag vill köpa. Det kan till exempel ringa någon skogsägare som tagit ned 4-5 kubikmeter ek som han undrar om jag vill köpa. Det är för lite och för knaggigt för att Kährs ska vilja köpa.

De första tio-tolv åren köpte Janne sågat virke av ett lövträsågverk här i trakten, men för åtta år sedan investerade han i ett nytt Woodmizer-sågverk. Det sågade virket torkar han i den egenhändigt byggda torken.

Jobbar med lind

För ett tag sedan köpte ett parti med lind:

– Ett trädslag som lind är ju inte så överdrivet vanligt. Jag brukar åka och äta middag i Rydaholm ibland och på ett ställe längs vägen höll de på att ta ned några träd för att gräva för jordvärme. Jag kollade upp det och det visade sig att de skulle ta ned runt 15-20 lindar.

Nu ligger all lind torkad och sågad i Jannes lokaler och några mindre partier har han sålt till slöjdare.

– Jag har tänkt göra köksluckor av det. Och jag ska använda lite lind för att göra ett köksbord åt en kund som vill ha ett tre meter långt köksbord – och mina stockar är tre meter. Lind är bra, för det blir inga torksprickor i ändarna, vilket det annars har en förmåga att bli på de andra hårda trädslagen.

Provar att sälja

Janne säljer då och då en del av det virke han köper på sig, en nisch han hoppas ska växa. De senaste månaderna har han testat lövvirke till försäljning på Facebook-gruppen ”Urban Wood”:

– Där märker jag att det ofta är folk som efterfrågar tre till fyra meter långa plank. Sedan får man väl se om det är nyhetens behag eller om efterfrågan håller i sig, säger Janne och avslutar med en fundering: 

I lager har Janne främst ek, ask, alm och lind.

– Varför planterar man bara gran och inte lövträd, när lövet växer så här bra? Om du hägnar in och planterar ek och sedan stamkvistar eken – då får du upp till 2000 kronor per kubikmeter av Kährs.

Det här betalar Janne för virket

Janne Kristiansson köper enbart osågat virke. Han torkar allt virke han använder själv i den egna torken. Han köper i regel någon eller några kubikmeter åt gången.

”Jag betalar någonstans mellan 300 och 700 kronor per kubikmeter för det jag köper.”

Jan debiterar motsvarande i storleksordningen 15000 kronor per kubikmeter för de jobb han gör.

Så här löser Janne virikestransporterna

Janne köper sitt virke i närområdet. Han anlitar ett åkeri i närheten som har en bil för timmertransporter. I stället för ”just in time” så är det kostnads- och tidseffektiva transportlösningar som gäller:

”Jag lade nyligen ut en annons på Facebook om ek, alm och ask köpes. Då var det en i Mönsterås som hörde av sig och sade att han hade sågat ned alm. Och när åkeriet jag anlitar var med en bil i Mönsterås och lämnade av ett lass så tog han med sig min almstock hit.”

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 27 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste