Pendelarmen som svingat sig in på världsmarknaden

Från udda fågel till etablerad spelare på skogsmaskinmarknaden. Vi har besökt Söderhamn och tillverkaren Eco Log, vars maskiner blivit ännu mera svenska sedan bolaget startade för drygt tio år sedan.

En av Eco Logs pendelarmsskördare på väg att sättas samman i företagets fabrik i Söderhamn.
Foto, samtliga bilder: Pierre Kjellin

Eco Logs historia börjar egentligen 1977 då entreprenören och innovatören ”Skogs” Jan Eriksson från Österfärnebo startade tillverkning av skördaraggregatet RK450. 1985 insåg Jan att han behövde en egen basmaskin att montera sitt aggregat på och ett samarbete inleddes då med Lars Lameksson och hans företag LL Skogsmaskiner utanför Ljungby, som utifrån en förfrågan från en skogsentreprenör hade tagit fram en skördare som kunde nivellera – stå vågrätt även i lutande terräng – med hjälp av pendelarmar.

Maskinen, som döpts till ”Spindeln”, visades 1986, var också först med drivning via hydraulmotorer i varje hjulnav och var en enklare konstruktion med färre rörliga leder än de dåvarande skördarna på marknaden. Maskinen kunde luta 25 grader i sidled och 15 grader i längsled när den stod stilla. 

Eco Logs lokaler ligger centralt i Söderhamn och renoverades och utrustades av tidigare ägaren Caterpillar.

Bygger på ”spindeln”

Mer än 30 år senare bygger Spindelns efterträdare i grunden på samma teknik. Men Eco Log har gått från att vara en liten och udda uppstickare till en idag etablerad aktör på marknaden.

– Vårt svenska säljbolag som säljer i Sverige, Norge och Danmark är idag vår största återförsäljare. Men på europamarknaden är det vår tyska återförsäljare Waldburg Forstmachinen Wolfegg WFW som är vår näst största kund. De säljer våra maskiner på alla tysktalande marknader – Tyskland, Österrike och Schweiz, men även i mindre länder så som Belgien, Luxemburg och Nederländerna berättar Eco Logs försäljningschef Mikael Frimodig.

Efter perioder med först Skogs Jan Eriksson, Caterpillar och sedan Stig Linderholm (grundare av Log Max) som ägare klev svenska investmentbolaget Accent Equities 2017 in som huvudägare. Sedan dess har Eco Log fått både ny vd och flera andra viktiga nytillskott i ledningen. Marknadsföringsarbetet har också växlats upp rejält.

– Vi har sålt maskiner i många år men varit lite dåliga på att kommunicera vad som är unikt med just våra maskiner. Men vår marknadsavdelning jobbar aktivt nu. Nu syns vi mycket mer än tidigare. I och med att vi ökar tillverkningen av nya maskiner får vi också ut alltmer maskiner på begagnatmarknaden så syns vi mer i branschen, säger Mikael Frimodig.

Produktivitet i Fokus 

Under Skogsaktuellts besök återkommer våra värdar – Mikael Frimodig, vd Anders Gustafson och marknadschefen Mikael Eriksson – flera gånger till ämnena produktivitet, servicevänlighet och servicekostnader:

– I verkstaden märker man en högst konkret skillnad med pendelarmsmaskiner och konventionella maskiner. Eftersom de förstnämnda går att sänka ned så kommer mekanikerna lättare åt och kan jobba med maskinen i en mer servicevänlig nivå, säger Mikael Frimodig.

Och när det kommer till servicekostnaderna menar Eco Logs vd Anders Gustafson att man har ett unikt erbjudande:

– Hur många tillverkare eller återförsäljare kan tala om för kunden hur mycket en service kostar efter 3000 timmar. Det kan vi göra, exakt på kronan. Vi kan till och med ge kunden ett avtal där vi garanterar ett fast pris på service. Och för att våga göra detta måste man ha låga servicekostnader.

Gänget som leder Eco Logs frammarsch på marknaden – från vänster vd Anders Gustafson, digitala kommunikatören Emeli Ekblad, marknadschefen Mikael Eriksson och försäljningschefen Mikael Frimodig.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 26 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste