Norge: skogsbranschen begär kompensation för dyrare plantering

Stängda gränser gör att skogsbranschen i Norge satsar på  inhemsk arbetskraft i skogsvården. Men man vill ha statlig hjälp för de ökade arbetskraftskostnaderna.

Omkring 25 miljoner skogsplantor ska levereras ut till skogsägare och andra aktörer i Norge som ska återplantera fram till juni i år, uppger Norges Skogeierforbund. Tillgången på utländsk arbetskraft väntas precis som här hemma bli mycket mindre än normalt. 

Därför är det nu angeläget att det vidtas åtgärder som gör att vi kan rekrytera inhemsk arbetskraft som kan plantera skogen istället, säger Per Skorge, administativ direktör i för Norges Skogeierforbund.

Per Skorge hoppas att branschen ska kunna rekrytera norrmän som permitterats eller blivit uppsagda från sina arbeten till följd av coronavirusutbrottet. Han. Räknar dock med att det kommer bli betydligt dyrare och ineffektivare att använda norsk istället för utländsk arbetskraft:

– Beroende på terrängen sätter erfaren arbetskraft mellan 700 och 1200 plantor per dag. Tidigare erfarenheter pekar på att ovan arbetskraft sätter ungefär 50 procent så många plantor per dag, säger Per Skorge.

Till det bör man addera ökade kostnader för rekrytering och upplärning och utökade kontroller i fält, påpekar Per Skorge. Han hoppas nu på statliga stödpengar till branschern för de ökade planteringskostnaderna.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 25 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste