Så påverkar virusutbrottet skogsvården

Räkna med risk för försenad röjning, om du köpt den tjänsten. Två av landets största skogsvårdsföretag väntar sig att delar av deras arbetsstyrka är fast utomlands i sommar.

Just nu jobbar många skogsvårdsföretag runt om i landet med att dels undersöka möjligheterna för sina utländska säsongsarbetare att få tillstånd att resa in i Sverige och dels förbereda sig för ett läge där man får utföra kommande säsongs uppdrag med en kraftigt reducerad personalstyrka.

Sundins Skogsplantor:

– I dagsläget har vi cirka 60 procent av personalstyrkan på plats i Sverige, vilket visserligen är fler än det brukar vara så här års. Vår plan är att arbetsstyrkan normalt ska uppgå till omkring 300 personer under högsäsongen, berättar Pierre Fridell, vd för Sundins Skogsplantor.

Det betyder att man på Sundins Skogsplantor kan komma att behöva prioritera bland alla uppdragen. 

Pierre Fridell, vd Sundins Skogsplantor
Foto: Sundins Skogsplantor

– Ett normalår så röjer vi parallellt under planteringssäsongen. Men där kommer vi utifrån situationen nu försöka prioritera plantering framför andra skogsvårdsåtgärder. Plantorna är en färskvara som vi måste få ut under våren. Det är förstås inte bra att skjuta på röjningen men något måste vi göra. Detta sker så klart i dialog med kund och goda samarbetsformer är receptet för att klara av situationen.

Plantorna som har odlats upp under några års tid ligger nu i frysen i väntan på utplantering. Men nu måste de tas ut och de måste ned i marken. Annars blir de förstörda. En senarelagd röjning får inte de direkta konsekvenserna på samma sätt, säger Pierre Fridell.

En annan osäkerhetsfaktor för Sundins Skogsplantor är plantförsörjningen:

– Vi har legoodlingen av våra plantor i Tyskland och i Baltikum och det kan eventuellt bli problem att få dem transporterade till Sverige.

– Vi har ändå en tro på att läget kommer att vända till det bättre under den kommande säsongen, avslutar Pierre Fridell.

Svensk Skogsservice:

Hos en av de andra stora aktörerna inom skogsvård – Svensk Skogsservice – jobbar man också hårt på att få klarhet i vad som är att vänta och hur man ska få hit sina säsongsarbetare.

– Vi har hälften av vår arbetsstyrka på rätt sida gränserna men den andra hälften hämtar vi från Ukraina, och där har de nyligen både råkat ut för att EU stängt dina gränser mot Ukraina och andra grannländer och de har själv stängt sina gränser för alla som reser ut, berättar Joakim Gustafsson, vd och infrastrukturchef på Svensk Skogsservice. 

Joakim Gustafsson, vd och infrastrukturchef på Svensk Skogsservice.
Foto: Svensk Skogsservice

Men det som i media benämns som ”stängda gränser” behöver inte innebära att ingen får passera gränsövergångarna, säger Joakim Gustafsson.

– Polackerna får till exempel fortfarande åka ut ur landet om de gör det för att arbeta. Det vi vet nu är att EU:s gränser är stängda för ukrainarna fram till den 17 april och förlängs den perioden så är vi inne och naggar på arbetstillstånden för våra ukrainare.

Här ser Joakim Gustafsson en möjlig utväg i form av att man söker nya arbetstillstånd från och med maj. Ett arbetstillstånd gäller i sex månader vilket gör att deras arbetare kan jobba fram till december – förutsatt att det inte kommer snö i december, tillägger han.

– Vi skulle till och med skjuta fram deras jobbstart till juni. För de åker ändå inte någon annan stans och jobbar.

Joakim Gustafsson tror inte att tillståndet med stängda gränser och nedfryst verksamhet runt om i världen kan pågå mycket länge till.

– Men det är viktigt nu från politiskt håll att ge migrationsverket mandat att ändra datum i arbetstillstånden snabbt och enkelt utifrån rådande situation för att slippa segdragen administration som skulle kunna skada skogsvårdsverksamheten i Sverige.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 23 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste