HISTORIA: Innan man kunde hamstra toapapper

Vi har läst bloggen Skogmark.se som ger en inblick i hur man avslutade sitt besök på dasset eller i skogen innan toarullen blev en självklarhet i varje hushåll.

Hur torkade man sig egentligen innan toapapperet var varje hushålls självklara egendom?            Foto: Pierre Kjellin

Det fanns mycket som användes och ingenting köptes, naturen och skogen gav alla sätten”. Så inleder Uno Viklund på bloggen Skogmark.se sin redogörelse för hur man brukade avsluta sitt toalettbesök innan vattenklosetten och toalettpapperet blev vanliga i Sverige.

Uno Viklund är född i början på 1920-talet och har jobbat som både hästkusk och skogsarbetare och växte således upp under en tid då den tidens motsvarighet till toalettpapper hämtades från skogen – både om man var i skogen och uträttade sina behov hemma.

Ett vanligt sätt var att använda trästickor. Jag minns inget särskilt namn på stickorna, skitstickor, mer hette det inte. De täljdes med kniv, av vad som fanns till hands. Ved användes alltid, vare sig man var hemma eller i skogen. Så i regel täljdes stickorna av vedträn. Man klöv lös två lagomt tjocka stickor från ett vedträ. Endast kniven användes, ingen yxa behövdes för stickorna var smäckra”, berättar Uno Viklund. 

Stickorna tillverkades i regel parvis – två och två. Och det finns det en alldeles särskild anledning till, berättar Uno:

Den första var rak och ena sidan skulle vara tunn och vass, andra stickan gjordes rundad i toppen ungefär som en smörkniv. Först skrapade man med den raka stickan. Då for skiten som inte lossnade åt andra sidan, så man fortsatte och skrapade med andra stickan. Den runda toppen kom åt att skrapa där det var djupast i aschåle. Man kunde skrapa flera gånger. Därmed var man ren!

Läs hela Uno Viklunds berättelse på Skogmark.se, där han även avslöjar andra användbara alternativ till toapapperet.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 19 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste