Derome ger sig in på USA-marknaden

Nu har halländska familjeföretaget Derome startat export av virke till USA. Det är den höga takten på husbyggandet i USA som öppnat nya möjligheter för Derome.

Foto: Derome

Den första sändningen över Atlanten för Derome har i dagarna lastats på båt i Varbergs hamn. Lasten består av virke från Deromes sågverk i Kinnared som är ett av totalt fem sågverk i företaget. Destinationen är Lake Charles, Louisiana för vidare transport till kunder, främst hustillverkare i bland annat Texas och Louisiana.

– Med lagret i hamnen i Lake Charles får vi en kostnadseffektiv lagerlösning med närhet till våra kunder i ett område där det finns en stark ekonomi och god tillväxt. Vi får dessutom ett konkurrensmässigt bra erbjudande i jämfört med sågverk från Kanada, menar Carina Tollemark, exportsäljare Derome Timber.

Exporten till USA ställer nya krav på produktionsprocessen eftersom man använder andra längder och dimensioner än i Sverige.

– De senaste månaderna har vi jobbat hårt med att förbereda oss. Att exportera till USA ställer nya krav över hela produktionsledet och våra medarbetare har gjort ett fantastiskt arbete, berättar Derome Timbers vd Gunnar Jakobsson.

Bakgrund

Efterfrågan på virke av hög kvalitet är god i USA. Antalet husstarter har fördubblats sedan bostadskraschen 2009-2010 och husbyggnationen förväntas ligga kvar på en hög nivå även framåt. Samtidigt har produktionen av sågat virke i Kanada, som är den största leverantören av konstruktionsvirke till USA, gått ned på grund av timmerbrist orsakat av bland annat bränder och insektsangrepp.

 

Artikeln publicerades onsdag den 18 mars 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste