Ny dispens för medel mot barkborre

Kemikalieinspektionen har beviljat dispens för ytterligare ett växtskyddsmedel mot granbarkborrar.

I förgrunden, en barkborrefälla.           Foto: Anna Cederholm/Skogsstyrelsen

Det är växtskyddsmedlet Phero-X-Lure IT mot 8-tandad granbarkborre på obarkat virke och i stående granskog som nu fått dispens från kravet på produktgodkännande av Kemikalieinspektionen.

Phero-X-Lure IT används i kombination med fällor för att bekämpa granbarkborrar i skogsbruket. Dispensen gäller från den 15 april till den 13 augusti i hela Götaland och Svealand.

– Utifrån information om angreppen bedömer Kemikalieinspektionen att det finns en fara för skogsproduktionen eftersom angreppen gör att träden dör. Andra medel eller metoder att bekämpa angreppen av granbarkborre finns inte, säger Björn Isaksson, agronom på Kemikalieinspektionen.

Tidigare i vinter fick växtskyddsmedlet Typosan P306 dispens. Även den dispensen gäller från den 15 april till den 13 augusti i hela Götaland och Svealand.

Kemikalieinspektionen avslog också en ansökan om dispens för växtskyddsmedlet Chalcosan.

”Chalcosan innehåller ett feromon som är artspecifikt för 6-tandad barkborre, som förekommer i stor omfattning över granens hela utbredningsområde. Skador orsakade av 6-tandad barkborre på levande gran är trots utbredningen mycket ovanliga och förväntas inte i år. Det finns därför inget behov av att använda Chalcosan”, skriver Kemikalieinspektionen i en kommentar.

 

Artikeln publicerades onsdag den 26 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste