Här skärps kampen mot barkborren

Ytterligare fyra län i södra och mellersta Sverige omfattas av Skogsstyrelsens skärpta regler för hur angripna träd ska hanteras. Samtidigt tas ett bekämpningsområde bort.

Gran angripen och dödad av granbarkborre.         Foto: Björn Schubert

Beslutet om utökningen av bekämpningsområdet för granbarkborren gäller Stockholms, Uppsala, Värmlands och Västmanlands län, västra och norra delarna av Örebro län samt de två kommunerna Essunga och Grästorp i Västra Götalands län. Utökningen innebär att det bildas ett sammanhängande bekämpningsområde för granbarkborre i stora delar av Götaland och Svealand.

I ett bekämpningsområde kan Skogsstyrelsen i enskilda fall besluta om att stående granar med nya angrepp av granbarkborre ska avverkas och transporteras bort för att begränsa spridningen av insekten. En annan regel som gäller i ett bekämpningsområde är att det bara får lämnas kvar skog som skadats i storm eller av snöbrott motsvarande högst tre skogskubikmeter inom ett hektar. 

Kartan visar Skogsstyrelsens nya utökade bekämpningsområde för granbarkborren.

Samtidigt tas bekämpningsområdet som omfattat delar av Gävleborg, Jämtland och Västernorrland bort eftersom problemen med granbarkborre inte längre är lika omfattande där.

Det nya bekämpningsområdet gäller från den 1 april.

Läs mer om hur bekämpningsområdet fungerar HÄR

 

Artikeln publicerades måndag den 17 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste