”Detta kan innebära att hela marknaden förändras på sikt”

Skogsdöden efter de omfattande granbarkborreangreppen runt om i Europa är så stora att de lär förändra hela virkesmarknaden i framtiden. Det menar ordföranden för Norges Skogeierforbund som noga följt utvecklingen i Europa.

Enligt norska branschtidningen Magasinet Skog hör Tyskland till de hårdast drabbade länderna med 100-110 miljoner kubikmeter barkborreskadat virke, Tjeckien cirka 25 miljoner kubikmeter skadat virke, medan 60 procent av alla granar i Luxemburg ska vara förstörda av barkborren. I Tjeckien ska det den senaste tiden i princip basra ha avverkats barkborreskadad skog med avverkningsvolymer som varit dubbelt så höga som normalt. 

Olav Veum, ordförande Norges Skogeierforbund.

– Vi har inte överblick över den totala summan men det är enorma mängder skadat virke. Det kan nog vara närmare 200 miljoner kubikmeter, säger Olav Veum till Magasinet Skog.

– I Österrike har detta pågått ett tag med stora angrepp flera år i rad, tillägger Olav Veum.

Den genomsnittliga årliga avverkningsvolymen i Norge ligger på cirka 12 miljoner kubikmeter. Den totala bruttoavverkningen i Sverige uppgick 2017 till 92,5 miljoner skogskubikmeter.

– Vi ser att skogsägarföreningarna i Tyskland, och andra hårt drabbade länder nu funderar över vilka trädarter de ska återplantera på de drabbade områdena. Tidigare har man planterat gran på områden som kanske inte varit lämpade för trädarten. Detta kan komma att innebära att hela virkesmarknaden förändrar sig även på längre sikt, säger Olav Veum till Magasinet Skog.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 17 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste