Här är elsågarna som ska klara skogsjobb

Jämnare arbetsgång, lugnare arbetsmiljö och mindre underhåll. Det utlovar Husqvarnas nya elsågar som ska matcha de vanliga 40 cc-sågarna. Men räkna med en upplärningstid och nya rutiner när du byter till eldriven motorsåg.

Arborister och trädgårdsarbetare är främsta målgruppen för Husqvarnas nya elsågar 540i XP och T540i XP. Här visar en arborist från Storbritannien 540i XP.    Foto: Pierre Kjellin

När Husqvarna presenterar sina kraftfullaste eldrivna motorsågar hittills – 540i XP och T540i XP – så riktar man in sig på trädgårdsskötselföretagen och arboristerna, en såväl i Sverige som globalt växande målgrupp.

Visningen av elsågarna inleds med en brittisk arborist som vant klättrar och firar sig runt i en gammal vidgrenad ask, där hon kapar bort grövre och finare grenar.

Ingen ljudkuliss

När arboristen kapat en gren tystnar sågen lika tvärt som den startade. Någon i publiken – journalister och yrkesfolk från runt om i världen – nämner att det ser ut som om sågen startar sig själv när hon lyfter upp den och börjar såga. Den i vanliga fall omväxlande högt och lågt smattrande ljudkulissen har här förbytts mot korta stunder av lisket fräsande då arboristehn sågar. Det där ljudet från kedjan som annars drunknar i ljudet från bensinmotorn.

Målgruppen för Husqvarnas två nya eldrivna sågar är visserligen trädgårdssektorn och i viss mån hobbysågande husägare. Sågarna ska enligt Husqvarna kunna ta upp kampen med de konventionella bensindrivna maskinerna i 40 cc-klassen.

Nya batterier

Både 540i XP och T540i XP är också utrustade med nya och kraftfullare batterier – Bli200X i T540i XP-maskinen samt Bli300 i 540i XP. Husqvarnas instruktörer och de inbjudna yrkessågarna på plats är eniga om att prestanda hos de nya batterierna gör att man på de allra flesta typerna av jobb klarar sig med två eller max tre batterier per såg varje dag.

A och O när man jobbar med elsåg är planering av dagen, det vill säga att ha batterierna laddade och förvara dem lämpligt på arbetsplatsen. Den brittiska arboristen rekommenderar kylväska varma sommardagar eller samma kylväska fast med en varmvattenflaska på vintern.

Att såga grövre dimensioner med eldriven motorsåg kräver mera lyhördhet, tipsar Husqvarnas instruktörer. En konventionell bensindriven såg börjar förvarna innan den nyper fast – man hör att motorn börjar gå tungt och det rycker när kedjan börjar nypa fast. Hos elsågen går det betydligt fortare – från att obehindrat såga till att den nyper fast. 

Husqvarna 540i XP
Foto båda bilderna: Husqvarna

Husqvarna 540i XP har samma kapacitet som bensindrivna sågar i 40 cc-klassen och är utformad för att vara en allroundsåg för de flesta typer av markarbeten.

Husqvarna T540i XP har samma kapacitet som bensindrivna sågar i 40 cc-klassen samt ska även ha kapacitet för kapning och fällning av grövre stammar och grenar, samtidigt som den är utformad för att vara snabb och smidig för mindre uppgifter.

Båda sågarna har en ny kedja utvecklad för enbart dessa sågar. Rekommenderat pris för båda sågarna – inklusive kedja – är 7490 kronor. 

Husqvarna T540i XP

Laddtid för batterierna är enligt Husqvarna någonstans kring 30-45 minuter.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 13 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste