Så slår Brexit mot branschen

Storbritanniens utträde, som blev klart väntas bli kännbart för skogsindustritäta Västernorrland.

Foto: handelskammaren

– Storbritannien är en av de absolut största marknaderna för svensk export och då även för företag i Västernorrland. Och kanske i första hand för de företag som är kopplade till skogsindustrin som kommer påverkas mest, säger Oliver Dogo, vd för Handelskammaren Mittsverige, i en intervju med Sveriges Radio.

Att det kommer till stånd ett handelsavtal mellan EU och Storbritannien är viktigt för svensk industri. Men oavsett om ett sådant avtal blir verklighet eller inte så kommer det i framtiden bli en markant skillnad för de svenska företag som handlar med Storbritannien, menar Oliver Dogo:

– Det kommer inte bli lika enkelt som idag. Vilket alternativ vi än får så kommer det bli betydligt svårare och betydligt dyrare att handla med Storbritannien, och i slutänden sänker det företagens konkurrenskraft på den marknaden.

Om Storbritannien tecknar ett handelsavtal med EU kan företagen räkna med att samma regler som när landet fortfarande var med i EU fortsätter att gälla fram till årsskiftet 2020-2021.

– Man kanske kan se det här året som att man som företag har fått lite respit, och förbereda sig, tillägger Oliver Dogo.

Förra året stod svenska produkter för cirka 30 procent av Storbritanniens konsumtion av trävaror. Men på branschorganisationen Skogsindustrierna sade man sig så sent som förra våren ändå inte vara orolig för Brexits påverkan på branschen: 

Skogsindustriernas chefsekonom Kerstin Hallsten
Foto: Skogsindustrierna

– Bedömningen är ändå att det här kommer fortsätta vara starkt eftersom de är beroende av våra produkter, sade Skogsindustriernas chefsekonom Kerstin Hallsten i en intervju med Sveriges radio i april 2019. Hon oroade sig inte ens för en så kallad hård Brexit, det vill säga Storbritanniens utträde ur EU utan ett handelsavtal med unionen:

– Vår uppfattning är tullar kommer att föras i linje med WTO-reglerna, och de tullar som gäller för skogsbruk är låga eller inga tullar alls, sade hon till Sveriges Radio.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 04 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste