Forskare: Därför hämmar för mycket kväve tillväxten

En schweizisk forskningsstudie som gjorts på skogsbestånd i 23 europeiska länder visar att ett överskott av kväve kan hämma trädens tillväxt.

Utrustning för mätning av kvävendefallet på en av de 442 observationsplatserna – denna Vordemwald i nordvästra Schweiz.   Foto: Peter Waldner, WSL

Den etablerade uppfattningen bland skogsforskare har länge varit att en ökad tillförsel av kväve via luftföroreningar ökar trädens tillväxt. En vetenskaplig studie ledd av det schweiziska institutet WSL (Forschungsanstalt für Wald, Schnee und Landschaft) visar nu att tillförsel av luftburen kväve över en viss nivå verkar hämmande på trädens tillväxt.

Det rapporterar tyska branschtidningen Forst Praxis.

WSL:s studie genomfördes på totalt 442 observationsplatser i skogsbestånd i 23 olika länder runt om i Europa.

Studien visade att när tillförseln av kväve via luftföroreningar motsvarande cirka 30 kilo kväve per hektar och år eller mer så började trädens tillväxt att avta. Denna tendens kun de forskarna dessutom iaktta på alla 442 observationsplatserna.

Så länge tillförseln av kväve via luften understeg 30 kilo kväve per hektar och år så såg man att det luftburna kvävet i de flesta fall bidrog till att öka trädens tillväxt.

Att kvävetillförsel via luftföroreningar över en viss nivå börjar minska trädens tillväxt anser forskarna vids WSL beror på bristen på andra för träden viktiga näringsämnen samt markens tilltagande försurning.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 03 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste