”Avslå Sveaskogs ansökan om älgjakt med helikopter”

Sveaskogs ansökan nyligen om skyddsjakt från helikopter på drygt 30 älgar i Bodens kommun upprör många och en aktör vädjar till länsstyrelsen att avslå ansökan.

Foto: Mostphotos

Länsstyrelsen har ännu inte lämnat något besked till Sveaskog, men företagets ansökan har upprört många både i och utanför jägarleden.

Hos Jägareförbundet i Norrbotten anser man att Sveaskogs unika skyddsjaktsansökan är helt fel sätt att angripa problemet på:

Att Sveaskog väljer antalet 32 älgar att skjuta understöds inte av några specifika uträkningar och frågan är när älgstammen i området är så låg att Sveaskog anser att den är lämplig. Att producera skog i ett landskap med älgvandringar måste självklart innebära att älgar kommer att påverka vissa bestånd negativt”, skriver man i en skrivelse till länsstyrelsen i Norrbotten och uppmanar samtidigt myndigheten att avslå Sveaskogs ansökan.

Många har delat med sig av kritik mot Sveaskogs skyddsjaktansökan i Tidningen Svensk jakt och på sociala medier. Här är några exempel på reaktioner:

Signaturen Skogsägare och jägare i tidningen Svensk Jakt:
Det är hög tid att Sveaskog erkänner att skogen bolaget eller vi äger är överexploaterad. I Sveaskogs skogar finns inget utrymme för djur som inte har något annat än tall att äta.
Jag minns när tjädern sågs med oblida ögon i början på åttiotalet. Den gick på skaren och åt toppskott på plantor.

Signaturen Kicki på Natursidan.se:
Hm…. Nu får det väl vara nog! De får väl masa sig ut och skjuta enl reglerna! Helst utan blyammunituon. Vilket miljötänk… Jaga från helikopter…"

Signaturen Maria på Facebook-gruppen Skydda Skogen:
Vår skog?!? Vilken skog är då Älgens?? Och alla andra djur..
Vilken skog är deras (som Vi inte får röra)???

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 29 januari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste