Ryssland anklagar Kina för illegal avverkning

Kinas omfattande import av ryskt virke och kinesiska företags avverkningar i landet upprör både ryssar och landets politiker.

Det är genom den kinesiska gränsstaden Manzhouli som det mesta av virket från Ryssland transporteras in i Kina.
Foto: Wikipedia

– De kommer, köper upp, virke och överlåter åt oss att städa upp resterna. Så sade Rysslands miljö- och naturresursminister Dmitrij Kobylkin i en intervju i ryska tidningen Vedomosti i augusti 2019. Han är långt ifrån den ende politiker som uttryckt oro och missnöje över kinesiska bolags avverkningar i landet.

– Kina måste förstå att om de inte deltar i att lösa denna fråga, kommer vi inte ha något annat alternativ än att helt förbjuda timmerexport, sade miljö- och naturresursminister Kobylkin i samma intervju, som för att understryka sitt uttalande.

Den gångna sommaren drabbades delar av Sibirien av ovanligt omfattande skogsbränder. Samtidigt kom rapporter om demonstrationer i flera städer i Sibirien, där folk gick ut på gatorna för att protestera mot de omfattande avverkningarna. Enligt flera ryska medier misstänkte myndigheterna tidigt att en del av bränderna var anlagda av aktörer som avverkat illegalt och ville sopa igen spåren efter sig. 

Rysslands miljö- och naturresursminister Dmitrij Kobylkin.   Foto: Kreml

Även ryska och internationella miljöorganisationer verksamma i landet menar att de omfattande avverkningarna i Sibirien är ett hot mot regionens skogar.

– Det vi gör nu i Sibirien och Fjärran Östern är att förstöra vad som finns kvar av det ursprungliga intakta skogslandskapet, sade Nikolaj M Shmatkov, skogsansvarig på WWF i Ryssland, i en intervju i New York Timer i somras.

En stor del av det virke som exporteras från Ryssland till Kina transporteras in i landet via den kinesiska gränsstaden Manzhouli, som på senare år vuxit från en sömning gränsstad till ett viktigt skogsindustricentrum.

I Ryssland kan utländska aktörer enbart få möjlighet att avverka genom att köpa avverkningsrättigheter, och dessa är tidsbestämda. En avverkningsrättighet kan till exempel omfatta flera årtionden. Ett problem är att den omfattande korruptionen medför att avverkningsrättigheterna ibland säljs för småpengar – några ynka US-dollar per hektar.

Läs mer om Kinas import av virke: Kina anklagas för skogsskövling

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 24 januari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste