Därför stoppas bygget av ny massafabrik i Finland

Den skulle ha blivit en av världens största barrmassafabriker, men företagets ansökan om miljötillstånd avslogs av Högsta Förvaltningsdomstolen.

Så här skulle Finnpulps nya massafabrik i Kuopio ha sett ut.  Grafik: Finnpulp

Det finska skogsindustriföretaget Finnpulp väntade på miljötillstånd av finska myndigheter för att påbörja bygget av det som skulle bli en av världens största tillverkningsanläggningar för barrmassa. Fabriken skulle byggas i staden Kuopio i östra Finland. Som exporthamn skulle den planerade massafabriken ha använt hamnen i staden Kotka vid finska Viken, en av Finlands största exporthamnar.

I december avslogs Finnpulps ansökan om miljötillstånd i högsta juridiska instans – Högsta Förvaltningsdomstolen.

Fabriksbygget, som skulle ha blivit ett av de största skogsindustriprojekten i Finlands historia, har väckt debatt. Industrin menar att avslaget riskerar att skrämma bort investerare från Finland. Miljörörelsen pekar å sin sida på att det planerade massabruket hade inneburit alltför skadlig miljöbelastning på sjön Kallavesi som ligger intill det planerade bruket.

– Min spontana reaktion var – jaha, ska man nu göra hela Finland till ett naturskyddsområde, sade Birgitta Berg-Andersson, forskare vid Näringslivets forskningsinstitut (Etla), i en intervju med finska Hufvudstadsbladet (HBL) häromdagen.

Finnpulp kan göra nya miljöutredningar och ansöka om ett nytt tillstånd, planera ett avloppssystem med mindre utsläpp eller placera fabriken någon annanstans, kommenterar Tapani Veistola, expert vid Finlands naturskyddsförbund, till HBL.

Det planeras just nu flera cellulosaindustrier i Finland. Tapani Veistola anser att alla fabrikerna inte kan bli verklighet, eftersom de finska skogarna inte räcker till för att tillgodose efterfrågan på råvara.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 21 januari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste