Motigt för skogsindustrin i Kanada

I skogsindustritäta British Columbia i västra Kanada är det många industrier och sågverk som dragit ned produktionen vid eller strängt anläggningar.

Vancouver Island.  Foto: Maxpixel.net

Flera tusen anställda har under den gångna hösten blivit utan jobb då sågverk, cellulosaindustrier och skogsentreprenörer dragit ner på sin verksamhet eller helt stängt i British Columbia i västra Kanada.

Skogsnäringen i delstaten, som gränsar mot Stilla Havet och har en av Canadas största städer Vancouver som exporthamn, lider just nu svårt av både sjunkande virkespriser på den främsta exportmarknaden USA.

I likhet med Europa har Kanade de senaste åren drabbats hårt av överutbud på virke till följd av skador, i Kanadas fall skogsbränder och insektsangrepp av den så kallade mountain pine beetle.

Branschanalytiker i Kanada spådde redan den gångna sommaren att över tio skogsindustrier i British Columbia kommer att stänga de närmaste tio åren, skriver tidningen the Province.

En följd av de omfattande skogsbränderna och insektsangreppen är att tillgången på virke i British Columbia minskat och gjort det svårt för många sågverk att hålla igång produktionen.

Samtidigt kommer prognoser som pekar mot ökat bostadsbyggande i USA, framför allt på småhusmarknaden. Detta väntas i sin tur leda till stigande virkespriser.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 20 januari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste