Här är EU-kraven som slår mot norska skogsmaskiner

Nya krav på rengöring och renhetscertifikat på alla skogsmaskiner och andra fordon från Norge som exporteras till EU innebär nya kostnader för skogsentreprenörer och maskinhandlare i Norge.

John Deere-skotare i arbete längs riksväg 22 sydost om Oslo.  Foto: Pierre Kjellin

Alla maskiner, fordon, redskap och annan utrustning i Norge som använts inom skogsbruket, lantbruket eller trädgårdsnäringen och ska exporteras till EU måste enligt nya EU-regler rengöras noggrant och sedan få ett intyg på att godkänd rengöring gjorts. Det rapporterar Norges Skogeierforbunds medlemstidning Skog.

De nya EU-reglerna började gälla i december 2019. Syftet med reglerna är att förhindra att det förs in nya skadegörare som kan drabba skogsbruket och lantbruket i EU-länderna.

– Vi får lägga tre gånger så mycket tid på rengöring nu, för det kan ju finnas jord- och flisrester i varje liten vrå. Eftersom intyget bara gäller i tio dagar påverkar de nya kraven oss mycket. Det säger Komatsu Forests Norgechef Tore Aaslund till tidningen Skog.

Skogsmaskiner från Norge är populära på begagnatmarknaden i EU, då maskinerna är kända för att vara välutrustade och ofta ha få arbetstimmar. 75 procent av alla maskiner som Komatsu Forest i Norge exporterar som begagnade har gått 8000-10 000 arbetstimmar.

Intyget och myn digheten Mattilsynets kontroll av rengöringen kostar cirka 1500 norska kronor.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 17 januari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste