Tillväxtstörningar i värmländsk tallplantering

Rapporter från fler skogsägare som drabbats av tillväxtstörningar i sina tallplanteringar har fortsatt att komma in till Skogsaktuellt de senaste veckorna. Här är en rapport från en skogsägare i Värmland.

Rolf Nilsson bor utanför värmländska Deje 3 mil norr om Karlstad. Förra våren blev han övertygad om att de cirka 8000 tallplantorna han hade satt på 2,7 hektar våren 2016 inte växte som de borde: 

Många av tallarna i Rolf Nilssons plantering har dubbeltoppar, buskliknande toppar med många toppskott eller kraftiga sidoskott.   Foto: Privat

– Problematiken kan ha funnits även tidigare utan att jag upptäckt det, men det var i våras som jag upptäckte att tallplantorna satte flera toppskott, berättar Rolf Nilsson.

Plantorna har Rolf Nilsson köpt från Svenska Skogsplantor:

– Jag tror de är levererade från deras plantskola i Hallsberg.

Rolf har varit i kontakt med Svenska Skogsplantor och berättat om tillväxtstörningarna i sin plantering. De har varit tillmötesgående och meddelat att de planerar att komma och titta på hans plantering, berättar han.

Rolf har även varit i kontakt med Skogsstyrelsen, där en tjänsteman bett honom om en beskrivning av skadeläget.

– Sedan sade han att det fanns en sida på SLU där man kan rapportera in olika slags problem som man har i sin skog, och det skulle han göra för min räkning.

Kan det vara vilt som orsakat några av skadorna på din tallplantering?

– Nej, inte alls. Det finns klövvilt härikring, men det är ganska lite. Och jag har ganska bra koll på hygget, så jag ser i vilken omfattning det är betat. Och det är det, men bara väldigt väldigt lite. 

Dubbeltopp, som på detta exemplar, är en av de vanligaste tillväxtstörningarna i Rolf Nilssons tallplantering från 2016.   Foto: Privat

Har du iakttagit den här typen av tillväxtstörningar i planteringar du gjort tidigare år?

– Nej. Jag har planterat ett antal hyggen tidigare, men det här har jag aldrig sett förut, i alla fall inte i den omfattningen som är nu. Jag uppskattar det till ungefär hälften av alla plantor som är satta.

Rolf Nilssons tallföryngring växer på lätt sandig jord där det växer bra:

– Det har stått frötallar där också, så det kommer en del självföryngrad tall. De har inte vuxit i så många år, men på de plantorna kan man inte se några tendenser till de här problemen.

Läs mer: Nya tillväxtstörningar efter tre år

Ökad andel tillväxtstörningar hos tall

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 14 januari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste