De ligger bakom förslaget om enklare hantering av vildsvinskött

Livsmedelsverkets förslag om att tillåta jägare att leverera vildsvinskött direkt till konsument är frukten av ett nytt samarbete mellan två intresseorganisationer. Det hävdar de i ett gemensamt pressmeddelande.

Gemensamt pressmeddelande från LRF och Jägareförbundet nyligen.

Förslaget från Livsmedelsverket bottnar i en gemensam hemställan – från LRF och Jägareförbundet – till Regeringen om att tillåta att jägare får sälja vildsvinskött direkt till konsument. Förslaget är väldigt lika med vad förbunden ville ha”, skriver Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund i ett gemensamt pressmeddelande. 

LRF:s ordförande Palle Borgström.  Foto: LRF

Det var i september förra året som Livsmedelsverket presenterade ett förslag som bland annat innebär att jägare efter att ha genomgått en kurs ska få möjlighet att leverera en begränsad mängd vildsvinskött direkt till konsument. Förslaget syftade till att främja att mer vildsvinskött kommer ut på marknaden. 

Ordförandena för LRF och Jägareförbundet är överens om att Livsmedelsverkets förslag är en av många åtgärder som behövs för att skapa bättre förutsättningar för både jägare och lantbrukare.

– När vi samarbetar blir vi starka. Då ökar våra chanser för att få igenom viktiga sakfrågor i brukandet. Genom att jobba tillsammans skapar vi goda förutsättningar för att lyckas i praktiken där båda intressena gynnas. Allt som skapar bra incitament för ökat jakttryck måste till, säger Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson.

De bägge ordförandena hoppas också att de ska komma att samarbeta även i andra frågor framöver: 

Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson
Foto: Jägareförbundet

– Vi försöker hitta samsyn i andra frågor för att komma tillrätta med vildsvinsskadorna, som måste minska. När det finns möjligheter att samarbeta ska vi självklart göra det. Är vi överens om vägen framåt är mycket vunnit, säger Torbjörn Larsson och Palle Borgström.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 08 januari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste