Därför planterar man fruktträd runt om i Bayern

Nej, det handlar inte om skogsägare som sadlar om och blir fruktodlare. I en stor satsning för att främja den biologiska mångfalden planteras det tusentals fruktträd runt om i delstaten Bayern.

Invigningen av fruktträdsplanteringskampanjen i april förra året. Kvinnan i mitten är Bayerns jordbruksminister Michaela Kaniber och barnen runt henne är från en skolklass.
Foto: Bayerns livsmedels-, jordbruks- och skogsministerium (stMELF)

En viktig del av den bayerska delstatsregeringens miljöpolitik är satsningen på att bevara och öka den biologiska mångfalden – biodiversiteten. Bidragande orsaker till delstatsregeringens satsning har varit tyska forskares larm om kraftigt minskade insektspopulationer i landet de senaste decennierna men även de senaste årens rekordstora angrepp av granbarkborren i Tyskland.

Viktiga verktyg för att främja biodiversiteten i Bayern är att skapa fler livsmiljöer för insekter och förbättra de befintliga livsmiljöer. Därför inleddes förra våren en kampanj för att plantera nya fruktträd i framför allt de befintliga parker och andra miljöer där det redan växer fruktträd.

I april invigde Bayerns jordbruksminister Michaela Kaniber den delstatsomfattande kampanj där bland annat grundskolor, föreningar, företag och organisationer i skogsbranschen, enskilda skogsägare och kommuner deltar ideellt i trädplanteringen. Det rapporterar branschsajten Forstpraxis.

Vid utgången av år 2019 hade totalt cirka 900 fruktträd under 66 olika planteringskampanjer planterats runt om i Bayern. Bland de planterade arterna finns såväl gamla som moderna sorter av bland annat äpple, körsbär och päron.

Fruktträdgårdar hör till de artrikaste biotoperna i Bayern, och de beräknas utgöra livsmiljö för omkring 5 000 växt- och djurarter.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 08 januari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste