Australien: Infekterad debatt ger miljörörelsen skulden för skogsbränder

Miljörörelsen anklagas för att ha motarbetat kontrollerade skogsbränder för att få bort brännbart material i Australiens skogar. Det hävdar flera australiska medier.

Bilden är från de ovanligt svåra skogsbränder som härjade utanför och i flera av förorterna till huvudstaden Canberra år 2003.   Foto: Wikipedia/Paul

Mitt under vad som beskrivs som de värsta skogsbränderna i Australiens historia har det i de australiska medierna blossat upp en infekterad debatt om det förebyggande arbetet mot skogsbränderna – kontrollerad skogsbränning. Och det är i första hand Australiens miljöparti och miljörörelsen i landet som får skulden. 

Artikel i australiska upplagan av the Guardian nyligen.

Kontrollerad bränning i skog för att få bort brännbart material – löv från eukalyptusträd och både levande och döda träd och buskar – utförs i Australien av fem olika myndigheter, där National Parks and Wildlife Service (NSW) är en av dessa.

En av dem som riktar anklagelser mot miljörörelsen för att motverka det brandförebyggande arbetet är Australiens just nu utskällda premiärminister Scott Morrison.

En av dem som tillbakavisat anklagelserna mot miljörörelsen är den före detta chef i räddningstjänsten – Greg Mullins:

– Att anklaga miljörörelsen för att motverka förebyggande skogsbränning är ett välkänt men populistiskt och i grunden osant påstående, sade Mullins i en intervju i the Guardian Australia nyligen.

Så sent som i slutet på november skickade flera pensionerade brandchefer ett öppet brev där de vädjade till Australiens om mer pengar. Enligt NSW har de förebyggande åtgärderna mot skogsbränderna i Australien ökat de senaste åren tack vare ökade anslag till detta.

Det är långt ifrån första gången som Australien drabbas av särskilt omfattande och förödande skogsbränder under den heta sommarsäsongen. Landet har drabbats av flera brandkatastrofer de senaste decennierna, och det har också anklagelserna mot miljörörelsen.

– Det här är väldigt tröttsamma och gamla konspirationsteorier vilka får nytt bränsle i efterdyningarna av alla större skogsbränder. Och de har blivit ordentligt belysta i många utredningar, sade Rod Bradstock, professor vid australiska University of Wollongong, nyligen i en intervju med Guardians australiska upplaga.

Omfattande skogsbränder är naturligt förekommande och vanligt i Australien under sommarsäsongen. Australien tillhör tillsammans med Medelhavsregionen och delar av Nordamerika världens mest branddrabbade skogsområden.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 07 januari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste