Här är anläggningarna som producerar biodrivmedel av trä

Bioenergi-tidningen har listat alla industrier i Norden som producerar biodrivmedel av träråvara. Enbart i Sverige är tio anläggningar under uppförande eller i planeringsstadiet.

Domsjö Fabriker, Örnsköldsvik. Foto: Domsjö Fabriker

I dagsläget finns det totalt fyra befintliga anläggningar i Sverige som tillverkar biobränsle av någon typ av träråvara och tre anläggningar som är under projektering, upphandling eller i byggfasen.

Vid sidan om de fyra kommersiella tillverkningsanläggningarna finns det sex kampanjanläggningar som framställer biodrivmedel av träråvara. Några exempel är Luleå Tekniska Universitet som har en anläggning i Piteå som producerar cirka 1800 ton DME per år ur svartlut, SCA som har en liten anläggning i Obbola som tillverkar 24 liter bioolja per dag ur lignin och Colabitoil som producerar 50 liter biobensin i timmen ur träråvara i Norrsundet.

Produktionen av biobränslen ur träråvara ser ut att kunna öka radikalt de kommande åren, enligt Bioenergi-Tidningens kartläggning. För närvarande finns det totalt sju anläggningar som ligger i planeringsfasen, där den minsta anläggningen omfattar en produktionstakt på 100 000 kubikmeter per år.

Gå till Bioenergitidningen.se för att se hela listan över alla befintliga och planerade anläggningar i Norden som tillverkar biodrivmedel. Listan innefattar även anläggningar som tillverkar biodrivmedel av andra råvaror än trä.

Befintliga anläggningar i Sverige som tillverkar biodrivmedel av träråvara. Källa: Bioenergi-Tidningen

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 03 januari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste