Så stoppade svenska protester tyska pinup-kalendrar

I november och december har vi sett hur den svenska kvinnosynen, genom bland andra svenska skogsföretags agerande, satt sitt avtryck utanför vårt lands gränser. Vi har sammanfattat den så kallade kalender-historien.

Protester från svenska företag och myndigheter fick den gångna hösten minst tre tillverkare och återförsäljare i skogsbranschen i andra länder att bryta med traditionen med kalendrar med lättklädda kvinnor.

Efter protester, markeringar och påtryckningar från svenska företag, Skogsstyrelsen och Nätverket för Yrkesverksamma Kvinnor i Skogen (Nyks) har Ponsse och Stihl lovat att stoppa kalendrar med lättklädda kvinnor och Logset har sagt sig beredda att ompröva sin marknadsföringsstrategi.

Det började med att Ponsse i Sverige agerade för att få bort företagets logotyper från en kalender med lättklädda kvinnor som en tysk Ponsse-återförsäljare sedan många år tar producerar och distribuerar till kunder i Tyskland. Samtidigt protesterade också Nyks mot kalendern.

Det visade sig snart att bilder på lättklädda kvinnor i Ponsse-återförsäljarens kalendrar var tagna i Ponsses fabrik i Finland.

Sedan dröjde det inte länge förrän bland annat en av Ponsses kunder Holmens krävde att pinup-kalendrar fick lov att vara ett avslutat kapitel hos Ponsse.

Snart avslöjades det också att finska skogsmaskintillverkaren Logset gjort både videor och planscher med lättklädda kvinnor flankerandes skogsmaskiner, bland annat en reklamvideo där Logsets kvinnliga marknadschef utför träningsmoment i en skogsmaskinkran.

I slutet på november gick Holmen Skogs vd Sören Petersson, SCA skogs vd Jonas Mårtensson, Södra skogs vd Olof Hansson och Norra Skogsägarnas vd Pär Lärkeryd ut i ett gemensamt uttalande där fördömde pinup-kalendrarna och uppmanade skogsmaskintillverkarna att jobba med sin kvinnosyn.

Den 11 december avslöjade Skogsstyrelsens generaldirektör i en intervju i Dagens Nyheter att myndigheten slutar köpa röjsågar från Stihl, med hänvisning till att den tyska tillverkaren distribuerat kalendrar med lättklädda kvinnor. Dagen efter meddelade Stihl att man ska upphöra med att ta fram och distribuera kalendrarna.

Ytterligare några dagar senare tog Skogsstyrelsens agerande en ny vändning då myndigheten meddelade att man hävt bojkotten mot Stihl, med hänvisning till de stoppat sin kalender. Vissa ser dock ett samband med att Skogsstyrelsen strax efter att man meddelat sin köpbojkott mot Stihl fick kritik av jurister, vilka menade att myndigheten bryter mot upphandlingsreglerna om de på eget initiativ bojkottar en leverantör.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 30 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Björken, vilken multikonstnär!

Krönika: In i det sista tänkte jag att det här får bli en krönika om det stundande EU-valet och skogens roll. Men sen åkte jag söderut och mötte vårens spirande grönska vilket för en stund upplöste politikens virrvarr ur sinnet. Särskilt närvarande var björken – i form av höga pollenhalter och alla små musöronen som kommit att klä, de tidigare nakna grenverken. Och jag kände att det skulle vara på sin plats för mig, som skogsvetarstudent i björkarnas stad, att tillägna Sveriges vanligaste och kanske alldagligaste (?) lövträd en krönika. För även om få anser att björken är kungen i djungeln, så är den ständigt aktuell och inte minst inom skogsbruket där den är på frammarsch.

 

Kommentera