Därför stannar koltrastarna kvar i vinter och sjunger extra högt

Koltrastarna avviker från sitt normala beteende i vinter i två avseenden, rapporterar Sveriges Radio.

Koltrast. Foto: Wikipedia

Koltrasten flyttar i regel söderut på vintern, men i år har det rapporterats om ovanligt många koltrastar som stannat kvar i framför allt Mälardalen. Det säger Mats Grahn, ornitolog och professor i evolutionsbiologi, i en intervju i Sveriges Radio.

Det är den hittills milda och snöfattiga vintern i de södra delarna av Sverige i kombination med att det varit stora mängder rönnbär på träden som gör att koltrastarna stannar kvar i stället för att flytta söderut.

Man har också observerat att koltrasten i vinter sjunger högre än i vanliga fall. En orsak tros vara att koltrastarna markerar revir, ett beteende som observerats bland rödhakar men som inte riktigt utforskats när det gäller koltrastar. Det säger ornitologen Anders Wirdheim från fågelföreningen Birdlife Sverige till TT.

Trenden generellt är att allt fler fåglar stannar kvar i Sverige på vintrarna, inte minst i Skåne. Majoriteten av fåglarna i Sverige flyttar fortfarande. Rödhaken, som är en så kallad kortdistansflyttare, har blivit 3-4 gånger vanligare under vintern i Sverige sedan 1970 talet. Även gärdsmygen stannar i större utsträckning på vintern.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 30 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste