Nya skatteregler förändrar skogsbruket?

Krönika. Nästa år är det tänkt att skattereglerna för enskild firma ska ändras, eller som utredningen med det byråkratiska namnet ”Förenklade skatteregler för enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i handelsbolag” kallar det: förenklas. I praktiken kan detta istället innebära skattehöjningar, speciellt för branscher i behov av långa periodiseringar som skogsbruk.

Foto: Ulrica Wilderäng
I andra branscher kan man fly till aktiebolag från enskild firma, men då det privata skogsägandet begränsas och i princip inte kan flyttas till ett AB, sitter skogsägare fast i de nya reglerna.

Förutom att räntefördelningen sänks från statslåneräntan plus 7 procent till statslåneräntan plus 5 procent, vilket alltså minskar utrymmet för att ta ut intäkter med lägre beskattning, så ska skogskontot avskaffas. Istället ska en likartad konstruktion införas som kallas företagsfond, men avsättningarna till den fonden begränsas till 40 procent av intäkten. För skogskonto är denna periodisering 60 procent om man säljer avverkningsrätter och 40 procent på övriga intäkter.

Avverkningsrätter har alltså varit skattemässigt gynnat tidigare, men kommer inte längre vara det. I praktiken innebär detta höjd beskattning för många skogsägare, särskilt de som jobbar heltid vid sidan om skogsägande. Inkomster från skogen ovanpå ordinarie lön kan ge stora marginaleffekter och maximal beskattning med de nya reglerna.

Det är inte omöjligt att skogsbruket kommer förändras på grund av detta. En möjlighet är att enskilda skogsägare gör fler, men mindre, avverkningar och istället periodiserar skogen på rot. Istället för att avverka tjugo hektar rakt av fördelar man ut avverkningen och intäkterna på flera år, för att på så sätt undvika marginal­effekter i skattessystemet.

Återstår också att se om försäljningen av avverkningsrätter blir ovanligare när de inte längre gynnas skattemässigt.

Det har länge talats om att förenkla för företagare. Fast att kalla höjd skatt för en förenkling får nog placeras i facket nyspråk.


Lars Wilderäng
lars@wilderang.se

Artikeln publicerades fredag den 17 april 2015

Kommenterarer till artikeln

ason skrev 2015-04-17 14:49:03:

Tror definitivt inte att avverkningsrätter blir ovanligare utan tvärtom. Det är ju bara om sålt en avverkningsrätt som man kan periodisera den inkomsten med hjälp av betalningsplan och jag tror därför att antalet betalningsplaner kommer att öka kraftigt. Vidare tror jag inte de nya reglerna slår så hårt om man vill skatta av sin inkomst med hjälp av räntefördelning. Många kommer att, trots att räntesatsen sänks, att få kraftigt ökad möjlighet till räntefördelning eftersom fastigheten för många kommer att tas upp till 85 av 1993 års tax.värde. Däremot är slopande av skogskonto riktigt illa för skogsbruket med ojämna inkomster.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste