Återplantering av regnskog

Pappersföretaget Asia Pulp and Paper (APP) har åtagit sig att restaurera och återställa en miljon hektar förstörd regnskog på Borneo och Sumatra. Projektet betäcknas som ett av de mest omfattande restaureringsprogrammen för regnskog som världen skådat.

 

APP är en av världens större pappers- och massatillverkare med produktion i främst Asien. Efter påtryckningar från bland andra Världsnaturfonden WWF, meddelade de i början av 2013 att avverkningen av regnskog skulle sluta och att företaget istället skulle satsa på trädplantager. Eftersom mycket av låglandsregnskogen redan försvunnit i de områden där företaget verkar framfördes krav på återplantering. Bolaget har nu lovat att återskapa en miljon hektar av den avverkade regnskogen. Projektet betäcknas som ett av de mest omfattande restaureringsprogrammen för regnskog som världen skådat.

 

- WWF välkomnar APP:s löfte och för en gångs skull ser situationen för elefanter, orangutanger och tigrar lite ljusare ut, men WWF kommer att följa processen mycket noga för att följa upp att APP verkligen genomför det man nu lovar, säger Håkan Wirtén generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande.

 

WWF rekommenderar fortfarande pappersköpare att avstå från köp av APPs produkter tills tydliga och oberoende bevis finns för att företaget verkligen genomför sina åtagande.

 

– Att vi lyckats få världens största regnskogskövlare att åta sig att återskapa en miljon hektar förstörd regnskog är en jätteseger för regnskogen. Nu återstår att ro detta i hamn och WWF kommer att försöka bistå och göra allt vi kan för att det ska lyckas, säger Olle Forshed, regnskogsansvarig på Världsnaturfonden WWF.

 

Foto: Photos.com

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 30 april 2014

Kommenterarer till artikeln

PV skrev 2014-05-01 10:25:37:

Det var en rolig nyhet! Kanske är det något som kan tillämpas även här i Sverige nu när den vanliga skogen nästan helt har ersatts av plantager?

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste