Nu får fler skogsplantor miljövänlig ”skyddsväst”

Nu har Svenska Skogsplantors andra Conniflexanläggning rullat igång vid företagets plantskola i Vibytorp strax utanför Hallsberg.

Miljövänligt skydd. Svenska Skogsplantors marknadschef Hans Thyr visar upp en laddning granplantor som snytbaggeskyddats med lim/sand-blandningen. När den nya mångmiljon­investeringen är intrimmad och klar ska mellan 10-15 miljoner plantor Conniflexbehandlas varje år i Hallsberg. Foto: Arne Lundh
Det innebär att man redan nu till våren räknar med att kunna leverera omkring 11-12 miljoner plantor som har ett mekaniskt och miljövänligt snytbaggeskydd. Och till 2012 ska den siffran vara mer än fördubblad.
– Vi håller just nu på att projektera den tredje anläggningen som ska byggas upp vid vår plantskola Lugnet utanför Bålsta, berättar Hans Thyr, marknadschef på Svenska Skogsplantor.
– När alla produktionsenheter är intrimmade och klara kommer vi om fyra-fem år kunna leverera mellan 40-50 miljoner Conniflexbehandlade skogsplantor om året. Det motsvarar ungefär häften av de plantor som i dag snytbagge­behandlas.
Först ut att använda det nya skyddsmedlet mot den fruktade snytbaggen blev det Sveaskogsägda företagets plantskola Trekanten utanför Kalmar. Där startade den kommersiella driften av den nya behandlingslinjen för Conniflex i mars i år. Årskapaciteten vid varje anläggning är 10-15 miljoner plantor.

Lim och sand skyddar
Conniflexbehandlingen innebär att plantorna i en helt automatiserad process beläggs med ett miljövänligt skydd som består av lim och sand. I ett tredje steg torkas sedan plantan i 35 minuter i 35-gradig värme för att limmet ska härda.
Det trälimsliknande limmet är vattenbaserat, och sandens kornstorlek är speciellt anpassad för att snytbaggen inte ska kunna bita bort sandkornet.
Och enligt inventeringar som två forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet gjort är Conniflex minst lika effektivt som de kemiska bekämpningsmedlen.
– Jag skulle till och med vilja påstå att Conniflex ger ett bättre skydd. Med ett Conniflexskydd överlever även angripna plantor. Det visar SLU-forskarnas undersökning, säger Hans Thyr.
– Conniflexbehandlade plantor får dessutom ett tvåårigt skydd. Det kan jämföras med insekticiderna vars effekt försvinner efter en säsong i fält. Den nyplanterade plantan är särskilt känslig de första två åren.

Skärpta krav från FSC
För de skogsägare som är FSC-anslutna kan det vara läge att se över sina plantval nu, påpekar Svenska Skogsplantors marknadschef. Certifieringsorganet FSC har nyligen skärpt kraven och kommer från och med nästa år inte att godkänna kemiska bekämpningsmedel utan en särskild dispens. Så i det fallet är det bara alternativa skydd som gäller.
– Vi kommer dock inte att sluta sälja kemiskt behandlade skogsplantor än, men på sikt kommer Conniflex vara den enda metod vi använder för att skydda plantorna mot snytbaggen, säger Hans Thyr.

Arne Lundh
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades torsdag den 25 november 2010

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste