De elva orrarna har tidigare haft sin hemvist på Sveaskogs marker i Hälsingland. De infångades varsamt med nät och fällor som tidigare använts för orre i Italien och Finland. På bilden ses Torsten Kirchner från Wildland Gesellschaft (till vänster) och Stefan Karlsson, fältplanerare på Sveaskog.
I det bergiga och barrskogsrika Rhönområdet, som ligger på gränsen mellan delstaterna Hessen, Bayern och Thüringen i mellersta Tyskland, har fågelarten varit på väg att dö ut. Detta trots att orrarna varit fridlysta där i ett 20-tal år och att stora ansträngningar gjorts för att förbättra livsmiljön har antalet fåglar ständigt minskat.
Men nu står alltså hoppet till att de nio tuppar och två hönor som fångats in i Hälsingland ska trivas på sina nya marker och para sig med de få orrar som finns kvar i området.

Femårigt projekt
Projektet ska pågå i fem år och max 15 svenska orrar om året får flyttas. Infångandet måste dessutom ske under perioden januari till april. En utvärdering om den här första exporten av fåglar varit framgångsrik räknar man med att kunna göra om ungefär ett halvår.
Biologen Torsten Kirchner, som är verksam vid Wildland Gesellschaft, är projektledare för försöket att flytta svenska orrar till Rhönområdet i Tyskland.
Hittills har dock allt gått bra. Fåglarna var lugna vid fångst och lät sig villigt hanteras. Orrarna blev vägda och vingarna mättes. Därefter försågs några med radiosändare och kördes ner till Tyskland.

Började spela på bussen
Alla fåglarna mådde bra vid ankomsten till Röhn, och de fåglar som radiopejlas visar att de är kvar i området där de släpptes.
– En av tupparna började spela i bussen under resan till Tyskland, vilket bör indikera att fågeln inte kände stress under flytten, säger Stefan Karlsson, fältplanerare på Sveaskog i Ljusdal, i ett pressmeddelande.

Arne Lundh
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste