Tyska skogsägare uppmanas till leveransstrejk

I Tyskland rör de höga virkespriserna upp starka känslor, för samtidigt som virkeshandlare tjänar stora pengar på exporten får skogsägare bara smulor av kakan. Nu uppmanar det tyska skogsbrukarrådet till strejk.

Den tyska skogsägareorganisationen DWFR med över 50 medlemsorganisationer, däribland privata och statliga skogsförvaltningar samt universitet, uppmanar landets skogsägare till leveransstrejk. Kravet är mer betalt för virket till skogsägarna. Foto: Mostphotos

Den tyska lantbrukstidningen Agrarheute skriver om de tyska skogsägarnas ilska över att man inte får ta del av de stora vinster som sågade trävaror just nu inbringar.

För dåligt betalt

Virkespriserna i bygghandeln uppges stiga veckovis och även sågverksföretag och virkeshandlare tjänar stora pengar.  Samtidigt får skogsägarna, som redan är hårt drabbade av omfattande skogsskador, endast motsvarande omkring 760 kronor per fastkubikmeter under bark för sitt granvirke.

Blir grundlurade

Skogsägarorganisationen tyska skogsbrukarrådet (DWFR) går därför ut med en uppmaning till landets skogsägare om att inte leverera mer virke förrän man får ett bättre pris.

– Jag ser ingen annan möjlighet än att uppmana våra medlemmar till att stoppa sågarna och att låta träden stå kvar. Med vår råvara tjänas det just nu enorma pengar, och vi blir grundlurade av ett fåtal virkeshandelskoncerner som dominerar marknaden, säger Georg Schirmbeck, ordförande för DWFR till agrarheute.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 03 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste