EU har enats om ny klimatlag

Koldioxidutsläppen ska minska med minst 55 procent till 2030 jämfört med 1990 års nivåer. Det har nu de 27 EU-länderna enats om i ett nytt mål och en ny preliminär klimatlag.

Främsta målet i klimatlagen är att EU ska vara klimatneutralt 2050. Vilket ska uppnås med hjälp av en minskning av koldioxidutsläppen på 55 procent till 2030. Foto: Mostphotos

Efter förhandlingar i sex omgångar så nåddes den 21 april en överenskommelse mellan Europaparlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen om en ny klimatlag för hela EU. Det beslutade målet om en minskning av koldioxidutsläppen med 55 procent till 2030, ska leda fram till att det stora målet om nettonollutsläpp ska nås till 2050.

Jytte Guteland, socialdemokratisk EU-parlamentariker är en av de som förhandlat fram EU:s klimatmål till 2030. – Jag hade gärna sett att vi kommit ännu längre och hela vägen till 60 procent brutto. Men det här är en bra överenskommelse baserat på vetenskap som kommer göra stor skillnad för klimatet, säger hon. Foto: soc&dem

– Det här är en tydlig ambitionshöjning, särskilt jämfört med det tidigare målet på 40 procent. Vi måste nu minska utsläppen mer på ett decennium än vad vi gjort de senaste tre decennierna tillsammans, säger Jytte Guteland (S) som representerat Europaparlamentet i förhandlingarna, i ett pressmeddelande.

Det beslutades även om inrättandet av en klimatpanel där 15 oberoende experter ska utvärdera EU:s klimatpolitik samt att det ska inrättas en växthusbudget för åren 2030–2050 som ska se till att utsläppsminskningarna varje år ligger i linje med Parisavtalet. Nya mål ska även tas fram till 2040.

Parlamentet drev också kravet på målet om att klimatneutralitet till 2050 ska gälla varje enskilt land, något som medlemsländerna i ministerrådet istället vill ska gälla EU som helhet och därmed innebär att en del länder kan gå långsammare fram i en klimatomställning.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 21 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste