”Widegren har okritiskt köpt näringens argumentation”

Moderaternas landsbygdspolitiske talesperson John Widegren sprider felaktiga siffror om skyddad skog, anser professorn och skogsexperten Sten B Nilsson.

I en debattartikel i SvD nyligen där riksdagsledamoten John Widegren (m) argumenterar för ett stopp för skydd av mer skogsmark så uppger han enligt dig fel siffror för andelen skyddad skog i Sverige. Vad är det för misstag Widegren gör och vilka begrepp och siffror anser du vara korrekt att ange? 

Sten B Nilsson

– Siffran 28 procent har ohämmat körts som propaganda av skogsnäringen under en längre tid, trots – hävdar jag – att man vet att den är fel. Widegren har okritiskt bara köpt näringens argumentation utan att granska siffrorna. Regeringen gav Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram relevant statistik på andelen skyddad skog. Arbetet utfördes i samarbete med SLU och SCB och statistiken är publicerad på SCB – i slutet av juni 2019. Statistiken finns tillgänglig. Det är naturligtvis den statistiken som skall användas i debatten.

Du menar också att John Widegren överdriver skogsindustrins intäkter genom att bortse från kronkursens utveckling – förklara. 

John Widegren, riksdagsledamot.

– Widegren överdriver inte skogsindustrins intäkter. Men man skall komma ihåg att det är glädjesiffror på grund av valutakurserna. När vi exporterar skogsindustriprodukter så tar vi betalt i US-dollar eller Euro och på grund av den låga kronkursen så får vi mer betalt när dessa intäkter växlas in till svenska kronor. Senast jag räknade på detta var för cirka ett år sedan då jag räknade mot normaliserade växelkurser och det betydde att skogsindustrin tjänade cirka 1550 kronor per ton exporterad pappersmassa och på sågade trävaror cirka 350 kronor per kubikmeter enbart på grund av växelkurserna. Så det är en skänk från ovan utan att industrin gjorde någonting. Kronan är ännu lägre idag vilket betyder att dessa gratis-intäkter är ännu större. Nu ser det ut som att den svaga kronkursen kommer att fortsätta ett bra tag till. Jag är av uppfattningen att i långa loppet så är en dopad ekonomi skadlig för landet.

Sten B Nilsson är internationell skogskonsult och professor vid det internationella institutet för tillämpad systemanalys, IIASA i Österrike.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 14 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste