Regeringen vill se minskat antal vargar
I dag finns cirka 480 vargar i Skandinavien, varav omkring 400 i Sverige. Nu vill regeringen se en minskning i antalet.
Fällningarna i granskningsnämnden är en pyrrhusseger
Nyplanterad skog drabbas hårt av sorken
I landets norra delar har Skogsstyrelsen fått allt fler signaler om att sorkar just nu orsakar omfattande skador på skogsplanteringar. Skadorna på plantor som är fem år och yngre är så omfattande att plantorna dör. Skogsägare i området uppmanas nu att se över sina gran och tall planteringar.
Fjärrstyrd markberedare utvecklas av Skogforsk
Skogforsk har fått finansiering från Troëdssonfonden för att utveckla och demonstrera en fjärrstyrd markberedare. Målet är att föra tekniken kring fjärrstyrning av skogsmaskiner närmare tillämpning.
Ponsse tillverkar skogsmaskin nummer 18 000
Ponsse har nu tillverkat sina skogsmaskiner sedan 1970. I dag har företaget precis färdigställt sin skogsmaskin nummer 18 000 vid Ponsses fabrik i Vieremä. Skogsmaskin 18 000 är skotaren Elk som i detta fall kommer att levereras till Frankrike och användas av företaget VMC Bois.
Skogslandslaget ska öka kunskapen om skogsägarnas skogsbruk
LRF, Norra Skog, Södra och Mellanskog lanserar tillsammans kampanjen Skogslandslaget för att belysa hur Sveriges skogsägare brukar skogen på ett klokt och ansvarsfullt sätt. Konceptet bygger på något som engagerar de allra flesta – sport.
Timbersports presenterar fullskalig tävlingssäsong
Efter två år av pandemi och restriktioner så väntar nu flera internationella och nationella tävlingar för de svenska atleterna. Årets höjdpunkt går av stapeln 28–29 oktober, i Göteborg och Partille Arena, då Sverige välkomnar Timbersports-VM för allra första gången.
Hyggesfri skogsägare prisas
Jan Bertilsson från Mariestad får Naturskyddsföreningens Skogspris 2022 för sitt arbete att ställa om skogsbruket, och för sin pedagogiska verksamhet med kurser som lockar deltagare från hela landet.
Förorenat tallfrö ger förödande konsekvenser
Diplodia utbrott på tall har varit något av ett mysterium skriver SLU Alnarp i sitt nyhetsbrev. Men efter ny forskning tror man att det kan bero på dödliga svampar som följt med fröerna.
Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta
Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.
Ny AI-teknik hittade 100 000 nya kulturlämningar
Med hjälp av data från laserskannad skog och AI (artificiell intelligens) så har man lyckats hitta 100 000 kulturlämningar som tidigare varit okända i de svenska skogarna. Detta underlag kan därmed minska risken för skador vid exempelvis skogsbruk.
Kriget i Ukraina får träpriser att rusa
Allt fler konkurrerar om skogsråvaran. Det pågående kriget i Ukraina har kraftigt minskat Rysslands exportvolymer till Europa. Det skapar utbudsbrist och leder till en stark prisutveckling som gynnar svenska skogsägare. Samtidigt växer risken för brist på träråvara. Skogsindustrin står också inför utmaningar, till exempel kring biologisk mångfald och en ökad reglering från EU. Det framgår av Handelsbankens senaste rapport om den svenska skogssektorn.
Programmet, ”Slaget om skogen” fälls för flera sakfel
Programserien som SVT sände i Vetenskapens värld hösten 2021 har fällts för flera sakfel av Granskningsnämnden. Flera LRF medlemmar kände under tiden programmet sändes att det inte speglade det svenska skogsbruket.
Minska risken för sågskador med nya 550XP
Husqvarnas motorsåg 550XP G Mark II är försedd med ett kedjebromssystem som heter TrioBrake. Bromssystemet ska öka säkerheten och öka ergonomin för personen som kör motorsågen.
Förslag på förändring av artskyddet
Miljö- och jordbruksutskottet vill ha till en omedelbar förändring av artskyddsdirektivet. Något som LRF ser mycket positivt på.
”Vi har egentligen inte sett konsekvenserna än”
Minskat utbud, ökad efterfrågan och höjda priser. Mönstret känns igen från många branscher just nu, så även när det gäller biobränsle. Erik Dahl, vd på Vida Energi AB, säger att Vida som många andra påverkas av omvärldsläget men att det är svårt att dra några större slutsatser om framtiden.
Norrbotniabanan stabiliseras med träpålar
I arbetet med den nya järnvägen i Umeå som heter Norrbotniabanan krävs stabilisering på många ställen för att förstärka järnvägen. Här varvas nya och innovativa lösningar med flera hundra år gamla beprövade tekniker.
Svärmningen stundar - gör dig redo
Vårvärmen stiger och granbarkborrarna vaknar till liv för att angripa både nedblåsta och stående granar. Skogsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att man med förberedelser och kunskap kan minska angreppen och rädda värdet på sin skog.
QBIK AB höjer sina virkespriser rejält
Den nyetablerade aktören QBIK AB skriver i sitt pressmeddelande att skogsägarna i Västerbotten under det senaste året varit missnöjda med många etablerade aktörer i norr som inte kunnat betala tillräckligt för deras virke. Nu går QBIK AB ut och höjer sitt redan höga virkespris med 40 kronor.
Finska företag ingår samarbete och bygger boggiband
Koneosapalvelu Oy and Nordic Traction Group Oy har ingått ett samarbetsavtal beträffande tillverkning och försäljning av skogsmaskinsband. Nordic Traction Group ska ansvara för tillverkningen och Koneosapalvelu kommer fortsätta som distributör för Kopa-banden i Finland.