Skogsstyrelsen: förbryllande att så många barkborrar är kvar i träden

Ovanligt många granbarkborrar är kvar i träden och det lönar sig därför att avverka de angripna träden, upplyser Skogsstyrelsen, där man är förbryllad över insekternas beteende.

Foto: Mostphotos

Den här tiden på året brukar de flesta granbarkborrar som svärmat under sommaren gå ner i marken för vintervila. I år visar dock Skogsstyrelsens stickprover i Götaland att det finns ovanligt många granbarkborrar kvar i träden – framförallt i de hårdast drabbade områdena i östra Götaland.

– Det är anmärkningsvärt att så många granbarkborrar fortfarande tycks vara kvar under barken och vi vet inte vad det beror på. Vi hittar dem både i de granar som angreps i juni och i de träd som angreps senare i juli och augusti, säger Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen.

Detta gör att det fortfarande lönar sig att försöka hitta granar som angripits i sommar och avverka och forsla bort dem ur skogen.

– Men för att avverkningen ska fungera som bekämpningsmetod måste barken följa med träden ut, annars blir barkborrarna kvar i skogen övervintrar i den avfallna barken, påpekar Gunnar Isacsson.

Det går även att ta död på barkborrar på de träd som angripits i sommar genom att motormanuellt barka stammarna – i alla fall om det bara gäller små volymer. Dn metoden tar död på barkborrarna.

Hur länge det är effektivt att avverka årets angripna granar för att bekämpa granbarkborrarna är för tidigt att säga i nuläget, enligt Gunnar Isacsson. Mycket tyder på att det kommer vara mer baggar kvar i träden kommande vinter, jämfört med normaltillståndet.

– Får vi en mycket varm höst kommer fler baggar flyga ut ur träden och gå ner i marken för vintervila. Men blir det kallare är det mer troligt att de blir kvar under barken i stället. Då kan det bli aktuellt att även rekommendera sök och plock under vinterhalvåret, vilket inte hör till normalläget, säger Gunnar Isacsson.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 13 september 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste