Fick åtta älgar i pass med fylld älgtilldelning

Jägaren Fredrik Nådin fick hela åtta älgar på sitt pass under en jakt i norra Småland. Älgtilldelningen var fylld men han lyckades filma sju av älgarna.

Åtta älgar fick jägaren Fredrik Nådin se på sitt pass en jaktdag då älgtilldelningen redan var fylld. Han fick inte skjuta de med geväret, men filmade händelsen som han beskriver som minnesvärd. Foto: Mostphotos

Tidningen Svensk Jakt rapporterar om Jägaren Fredrik Nådin, som under en klövviltsjakt i Blacksta-Källsberg i norra Småland fick åtta älgar på sitt pass utan att få skjuta. Två av de ställde sig till och med och började bråka framför honom.

Flera djur

Enligt Svensk Jakt brukar Fredrik vanligtvis gå med hund.

– Jag har två gråwachtlar som jag brukar gå med men den här dagen skulle jag sitta på pass, berättar han för tidningen.

Jaktlaget som var ute i de småländska skogarna bestod av totalt 14 jägare och man släppte två taxar för att bland annat jaga dovhjort och rådjur. Ett par minuter efter släpp var det fullt drev och något mörkt rörde sig mot Fredriks pass.

– Jag såg att det var älg på gång. Det var flera djur och de rörde sig fram och tillbaka men de var inte lovliga så jag koncentrerade mig mest på drevet. Då ropade en grannpasskytt att älgarna var på väg rakt mot mitt pass. Jag ställde undan bössan, plockade fram telefonen och förberedde mig för att filma dem istället, berättar Fredrik.

Två kalvar

En ko med två kalvar kom ut ur en tät granskog till hans pass.

– Tidigare under hösten har jag bara sett en ko med kalv. Sommaren har varit tuff för älgarna så det var jätteroligt att se en ko med dubbelkalv, säger Fredrik.

Strax därefter kom ytterligare en ko med två kalvar och en tjur och ställde sig i samma pass.

– Det här kan inte vara möjligt, tänkte jag. Jag hade alla älgar max 40 meter ifrån mig. Det var riktigt häftigt, berättar han för Svensk Jakt.

Började plötsligt bråka 

De två älgkorna började plötsligt bråka och ställde sig på bakbenen mitt framför näsan på Fredrik och under slagsmålet kom en av älgarna in på fyra-fem meter ifrån honom.

– Jag stod på en liten klipphäll och det var aggressiv stämning bland älgarna. Jag hade ingenstans att ta skydd och hann tänka att jag kanske skulle tvingas få tag på bössan för att skjuta ett skott i luften. Men då märkte kon att jag var där och då vek hon av från mig istället. De var skönt att slippa ta den striden, berättar Fredrik.

Åttonde älgen

Efter bråket vandrade älgarna av och an i passet tills en passgranne plötsligt sköt ett rådjur en bit bort, då började älgarna springa mot smällen men vek sedan tillbaka. Enligt Fredrik var älgarna hos honom i omkring 15–20 minuter.

Efter att han slutat filma kom den åttonde älgen, en ensam kviga förbi.

– Det blev en jaktdag som jag aldrig kommer att glömma, konstaterar Fredrik.  

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 31 oktober 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste