Mer vildsvinskött till konsument

Sverige får allt fler vildsvin. Men det mesta av köttet når aldrig ut till konsumenterna. Nu ska regeringen utreda hur mer kött kan blir mer tillgängligt.

Jaktåret 2016/2017 sköts cirka 100 000 vildsvin i Sverige, men det mesta av köttet når aldrig ut till konsument. Det vill regeringen nu ändra på och tillsätter en utredning. Foto: Thinkstock

Livsmedelsverket kommer därför att få i uppgift att analysera och lämna in förslag på förenklade förfaranden kring avsättning av kött av vildsvin.

– Vi har under lång tid diskuterat de problem som vildsvinen orsakar men vi glömmer lätt bort vilken stor resurs vildsvinsköttet faktiskt utgör. Det måste vi ändra på, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Foto: Carolina Wahlberg

– Jägarnas engagemang och stora ansvarstagande har bidragit till att vi i dag har en framstående viltvård. Det gläder mig även att se lantbrukarnas stora engagemang i frågan. En ökad avskjutning av vildsvin kan uppnås på flera sätt, där en enklare avsättning av köttet är en möjlig väg att gå, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, i ett uttalande.

Ta efter Tyskland

Enligt honom finns det intressanta exempel från andra länder att titta närmare på, bland annat  i Tyskland.  

Livsmedelsverket kommer också att analysera vilka volymer av vildsvinskött som skulle kunna göras tillgängliga för en större marknad. Allt ska kunna ske med bibehållen livsmedelssäkerhet genom livsmedelshygien och köttkvalité.

Deadline nästa höst

Till sin hjälp att genomföra uppdraget har Livsmedelsverket Jordbruksverket, SVA, Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Södermanlands län.

Den 30 november nästa år ska uppdraget redovisas.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 06 juli 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste