De bygger höghus i trä

En markanvändningstävling i Uppsala blev startskottet för Genova Property Groups nya satsning, en bostadsrätt i trä. Som stadens enda höghus med trästomme hoppas Genova sätta en ny standard.

– Uppsala kommun sökte hållbara byggen i Rosendal. Genova presenterade sin prototyp i trä och var en av vinnarna. Bygget börjar i sommar. Foto: Katarina Johnsson

– Att bo i trähus är för kunden som inte vill ge avkall på bekvämlighet, men ändå bo i ett hållbart byggt hus, säger Anders Tengbom, ansvarig för nyproduktion på Genova. 

Han beskriver vidare deras framtida köpare som en modern och medveten person som kanske även kör en Tesla.

– Kunderna vill inte ändra sitt beteende, men om man kan få samma service med en bra miljöprofil blir det en statusgrej, säger Anders Tengbom, ansvarig för nyproduktion på Genova.

När man bygger hus är det betong som är det allra vanligaste. Ett material som till skillnad från trä varken binder koldioxid eller har en speciellt utmärkande hållbarhetsprofil.  Men att bygga i trä är inget självändamål för Genova, det måste vara lönsamt trots ett något dyrare kostnadsläge vid produktion.

Bygge som sticker ut

För bolaget har fördelarna med att bygga i trä varit många. En viktig aspekt är att trä ofta anses vara estetiskt tilltalande och ger en bra känsla, både för den som bor där och den som passerar.

– Jag har sällan sett någon komma in i ett betonghus och fått samma känsla som i ett trähus, säger Anders och fortsätter:

– Om vi har två likadana hus bredvid varandra kommer vi att sticka ut och kunderna kommer troligtvis att välja oss. Det är lite dyrare men samtidigt står vi oss bättre i konkurrensen.

Betonghus i trä

I och med att de flesta husbyggen görs i betong finns det ofta både arkitekter och konstruktörer som är specialiserade på detta. När det kommer till trä är det inte lika enkelt.

– Nu ritar man ett betonghus och funderar sedan på hur det kan byggas i trä.

Detta kan ställa till med onödiga problem vid planering av trähusprojekt. Istället för att direkt översätta tekniker från betonghus bör man redan från start ha klart för sig att trä ger andra förutsättningar. Anders nämner placering av hisskorg, brandsäkring och vatten som exempel på installationer där man behöver tänka lite annorlunda när man jobbar i trä.

– Det finns inte direkt någon arkitektbyrå som nischat sig mot trähus. Jag tror helt klart det finns plats för en profilerad byrå i framtiden.

En känga till svenska företag

Genova har anlitat ett estniskt byggföretag för leverans av virke. Att valet föll på ett estniskt byggföretag var för att de upplevdes som mer lösningsorienterade än svenska konkurrenter.

– Vi upplever inte att företagen i Sverige är lika mycket på tårna. Kanske beror det på att de lätt blir av med sina träprodukter i alla fall, tror Anders.

Han ser dock en viss förändring hos svenska företag och tror att situationen kan komma att vara annorlunda inom några år.

De första lägenheterna i Uppsala kommer att visas om ungefär ett år, men redan nu ska Genova påbörja försäljningen.

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 64 68
E-post: elin@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 20 mars 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste