Kvinnlig härskarteknik
En tiopoängare attitydsmässigt sett är att prata om ”manlig härskarteknik”, Jag vet inte riktigt vari den består men det gör kanske inte så mycket. Däremot har jag flera gånger fått känna på den något mindre omtalade ”kvinnliga härskartekniken”!
Bo Lindevall |
Den boksynte skogsaktuellt-läsaren kan ju läska sig med den gamle greken Aristofanes komedi ”Lysistrate” från 411 f.kr. Där berättas hur kvinnorna i Aten kärleksstrejkade för att få stopp på ett krig mellan Sparta och Aten. Tydligen ett ganska verksam sätt, och ett bra exempel på kvinnlig härskarteknik. Make love, not war, skulle en 2000- taling säga.
En komiker vars show jag en gång avnjöt formulerade sig sålunda apropå problemet:
– Kvinnor kan - med det är inte alltid dom vill!
Nu kan man fundera över fenomenet i och med att allt fler damer börjar ägna sig åt skogsskötsel antingen de har egen skog eller jobbar i den kör skogsmaskiner,administrerar eller vad det nu kan vara.
Frågan är om den kvinnliga härskartekniken kommer att ge billigare maskintimmar eller bättre plantöverlevnad, man kan bara spekulera?
Tidigare, i SA, har jag skrivit om ett kvinnligt huggarlag som höll sig med en välstädad koja med pelargoner i fönstret omgivna av gardiner med bollfrans.
En dam tyckte att krönikan var ett exempel på manliga fördomar och att jag inte skulle nämna att damerna hade örhängen, och att de mitt i det kärva jobbet med motorsåg och massaved, kostade på sig att hålla sig med lite kvinnlig flärdfullhet.
Såhär, sett i backspegeln, kanske de körde med kvinnlig härskarteknik gentemot den manlige skribenten?
En guldkant så väl som någon var att doften av kåda, våta gummistövlar och såkgkedjeolja blandades upp av diskreta parfymdofter.
Jag jobbade en gång ihop med en kollega som avgjort körde med manlig härskarteknik
Han sa:
”Jag tycker kvinnor skall ha mindre betalt än män: De snusar mindre, dricker mindre och fruntimmer är de själva!”
Frågan är om han idag skulle våga säga samma sak på ett av Fi:smöten (Fi är ett olyckligt namn tycker många av oss som gjort militärtjänst).
Troligen hade han fått känna på kvinnlig härskarteknik av det mer robusta slaget.
Bo Lindevall
bo.lindevall@glocalnet.net