Smartare system ger jämn ved

Den nya vedmaskinen Japa 435 har utrustats med ett smartare klyvsystem och mer intelligens för att hjälpa professionella användare att ta fram högklassig och skräpfri ved.
 – Intresset har varit väldigt stort, det här är något nytt som sparar både tid och sliter mindre på kroppen, säger Robert Forsberg, Nordfarm.


Tekniken i Japa 435 bygger på två patenterade system som tillsammans når ett resultat med en skräpfri, högklassig ved. Andra vedmaskiner klyver ofta stocken i ett svep. Genom att istället som Japa göra det i omgångar når man ett bättre slutresultat än vad som tidigare varit möjligt med mindre kraft. Yxans konstruktion gör att ingen bit som blir för stor kommer ut bland den färdiga produkten, utan går automatiskt tillbaka till omklyvning och önskat resultat. Genom ett helt nytt system rensas veden dessutom fri från skräp, något som marknaden börjat efterfråga allt mer. Tack vare ett vibrerande galler och ett separat transportband når skräpet aldrig den färdiga produkten.

Japa 435 är den första i en ny serie vedmaskiner. Den kommer med en yxa i standardutförande men kan utrustas med tre olika storlekar av yxor.

Maskinen har också utrustats med logiksensorer som ger användaren värdefull information om exempelvis hur många kubikmeter färdig ved som producerats under arbetsdagen.

Under lanseringen på SkogsElmia var intresset mycket stort.

– Det här är något helt nytt som både sparar tid och är bättre för kroppen, kommenterar Robert Forsberg, Nordfarm.

På mässan lanserades också den mindre maskinen, modell 235 i den nya serien. Denna är främst avsedd för hemmabruk, men ger för den sakens skull inte avkall på resultatet. Med 235 kan du klyva ved hemma med samma möjligheter som du normalt bara hittar hos professionella vedmaskiner, säger Robert Forsberg.

Formatet på 235 är mycket kompakt, men producerar ändå minst en kubikmeter färdigkluven ved i timmen. Den väger 260 kilo och har underhållsfria hjul för enklare förflyttningar, exempelvis med ATV. Den drivs antingen med en elmotor (3-fas, 16 ampere) eller med en bensinmotor.

Skogsaktuellt

Frilansjournalist

Artikeln publicerades tisdag den 14 juli 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste