Nytt mekaniskt skydd mot snytbagge

Efter att testat det mekaniskt snyt­bagge­skyddet Hylonox vid Sveriges Lant­bruks­univers­itet lanseras det till kund.

SLU har testat Hylonox med mycket goda resultat.Foto: XXX
Organox AB som säljer produkten menar att denna typ av flytande medel har en efterfrågats en tid av branschen. Skador från insekterna på barrots- och täckrotsplantor är betydande i landet.

– SLU har testat Hylonox på granplantor vid sina försök i Asa och det har gett mycket goda resultat. Snytbaggeskyddet har även testats hos skogsägare och plantskolor, med samma positiva resultat, säger Agneta Färlin vid Organox AB, som utvecklat och marknadsför medlet i ett pressmeddelande.

Medlet är ett lättflytande mekaniskt snytbaggeskydd som kan användas av certifierade skogsägare. När medlet, som är vattenbaserat, applicerats får plantan en expanderbar beläggning. Vätskan innehåller bland annat kisel och krita och hålls samman av ett limämne.

Vid applicerande i fält går det att använda en ryggspruta, en handspruta eller bara en pensel. Ingen särskild utbildning behövs för att använda produkten.

Hylonox är lämplig vid efterbehandling av granplantor i fält eller för användning vid plantskolor. Skyddet har i försöken visat att det håller i två år.


Skogsaktuellt

Frilansjournalist

Artikeln publicerades torsdag den 23 april 2015

Kommenterarer till artikeln

Elle skrev 2015-04-24 22:00:02:

Bra, men vilken typ av certifiering avses för användandet av Hylonox? FSC-certifiering? Hur och av vem certifieras man annars som skogsägare. Om ingen särskild utbildning behövs - varför krävs certifiering? Motsägelsefullt.


Elle skrev 2015-04-24 21:49:57:

Bra, men hur och av vem certifieras man som skogsägare. Om ingen särskild utbildning behövs - varför krävs certifiering??

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste