Vanliga fallgropar för nyblivna skogsägare

Se till att det finns en skogsbruksplan och studera den noga.  De råden ger Dag Nyström, skogsmästare och ekonomiansvarig på Skogsmäklarna i Ekshärad till blivande skogsägare.

Dag Nyström är skogsmästare och ekonomiansvarig på Skogsmäklarna i Ekshärad. Han är bland annat rådgivare åt Martin Jonsson som precis köpt sin andra skogsfastighet. Foto: Johanna Skoglund

Skogsmäklarna som arbetar med att sälja skogsfastig­heter, ta fram skogsbruksplaner och ge ekonomisk och skoglig rådgivning har funnits i tio år. Dag Nyström har träffat många skogsägare, både förstagångsägare och sådana som växt upp med skogs­ägande i släkten.

– När du äger eller ska köpa skog är det viktigaste att det finns en skogsbruksplan för marken. Det kostar en del att investera i en sådan och misstaget många gör är att de köper en fastighet med plan och sedan faller den i glömska tills du ska avverka eller sälja fastig­heten. Men det är viktigt att ha en uppdaterad plan, säger han.

Svårt få lån

Dag Nyströms råd till blivande eller nyblivna skogsägare

Se till att fastigheten du ska köpa har en skogsbruksplan.

Om du inte förstår innehållet i planen - ta hjälp med att tyda den.

Se till att du uppdaterar din skogsbruksplan om den är gammal.

Inför ett köp av en skogsfastighet kan det löna sig att kolla villkor och räntor med flera banker.

Kolla även runt med olika virkesköpare om du planerar att avverka.

Var inte rädd för att investera i en skogsfastighet. Historiskt sett har priserna på skog aldrig sjunkit.

Att köpa en skogsfastighet utan plan eller med en dålig sådan är ett av de vanligaste misstagen som nya skogsägare gör, enligt Dag Nyström.

– Om man inte förstår innehållet i planen är det viktigt att ta hjälp med det, säger han.

En som vet en hel del om skog är Martin Jonsson som är uppvuxen i en skogs­ägande familj. Han har precis köpt sin andra skogsfastighet. 

– Jag är intresserad av skog eftersom jag är uppfödd med skogen och jag jobbar med skogsbruk, säger Martin.

Men han berättar att han inte är så insatt i just de ekonomiska bitarna av skogs­ägandet.

– När jag köpte min senaste skogsfastighet såg jag till att gå över området ordentligt innan. Så jag vet vilken sorts skog fastigheten innehåller och jag känner ju till marken sedan innan. Om det är ett bra köp vet jag inte än, men jag tror det, konstaterar Martin.

Ett av de största problemen för Martin var annars att få lån till sin investering och där tipsar Dag Nyström om att man ska kolla villkor och räntor med flera banker:

– Det är viktigt att man gör det även om man är nöjd med sin bank. Ofta är vi lite för trogna mot våra egna banker och det kan man ju förstå. Om vi inte använder banken här i norra Värmland kanske den försvinner.

– Sedan är det nog bra att samla allt på samma ställe, både lån och försäkringar. Så har i alla fall jag gjort, berättar Martin Jonsson.

Blir företagare

Att kolla med flera är ett råd som Dag Nyström även ger nya skogsägare som ska avverka. Även om du har en god relation med en virkesköpare skadar det inte att fråga några köpare vad du får för virket per kubik­meter när det ligger vid vägen.

– Det viktiga är att man själv tar initiativet och ser över vad man vill avverka, säger han.

– Hur du väljer att göra beror också på hur din situation ser ut rent ekonomiskt. Är du äldre och har en liten pension kanske du inte ska vänta med att avverka. Arbetar du för fullt och har en hyfsad inkomst kan du avvakta för att slippa betala statlig skatt.

En annan viktig sak att tänka på när man köper skog, menar Dag Nyström, är att man faktiskt blir företagare med allt vad det innebär.

– Det största felet många gör annars när de ska köpa skog är att man är för snål. Historiskt sett har priserna på skog aldrig sjunkit. Nu vill ingen köpa för att virkes­priserna är låga, men egentligen är det ju då du ska köpa. Har du bara en bra plan för marken och vet när du vill avverka så finns möjligheten att göra bra affärer, menar han.


Artikeln publicerades fredag den 11 april 2014

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste