Provbokslut i rätt tid kan förändra allt

Innan det är dags att deklarera är det alltid bra att göra ett provbokslut. Det är då du har chansen att upptäcka eventuella brister och i och med det hinna rätta till dem innan den slutgiltiga deklarationen.

Fredrik Wizell är civilekonom och auktoriserad redovisningskonsult på Areal. Han ser gärna att fler skogsägare genomför provbokslut. FOTO: AREAL
Ett provbokslut ska göras innan årsskiftet, gärna redan i november för att ha möjlighet att rätta till eventuella avvikelser. Däremot är det inte fel att redan nu börja fundera på årets bokslut då det ofta är avverkning av skog som styr mycket hur årets resultat kommer att bli.

– Mycket måste vara klart innan sista december för att få med det på årets bokslut. Man kan enkelt säga att det är kontantprincipen som gäller, alltså när transaktionen skett, att en vara levererats eller tjänst utförts, säger Fredrik Wizell, civilekonom och auktoriserad redovisnings­konsult på Areal.

Ett exempel är om en skogsägare bestämmer sig för att investera i en ny skogsmaskin och vill få med kostnaden på det aktuella årets deklaration. Då gäller det nämligen att maskinen är levererad till köparen innan årsskiftet.

– Det stämmer. Det hjälper inte att fakturan är daterad i december, maskinen måste vara levererad för att få göra avdrag för exempelvis avskrivningar. Däremot fungerar det tvärtom, i fall fakturan skulle vara daterad i januari, men maskinen finns på plats innan årsskiftet, då är det också okej att skriva av maskinen som en investering.

Avverkningen styr

Några fördelar med provbokslut

Du får koll på att till exempel pensionsförsäkringen blir betald innan 31 december. Då kan du tillgodoräkna dig det avdraget.

35 procent av resultatet får avsättas till pensions­försäkring jämfört med en privatperson som har ett tak på 12 000 kronor per år. För företagare är taket 445 000 kronor per år.

Aktier som backat och aktier som stigit kan kvittas mot varandra.

Du kan hålla kapitalunderlaget intakt som i sin tur ger skatterabatt.

Om du har möjlighet ska du anpassa uttag efter resultat. Chansen finns att rätta till siffrorna i slutet av året för att behålla en positiv skatteeffekt.

Fredrik påpekar vikten av att inte investera i dyra saker till företaget bara för att året börjar ta slut och man vill sänka skatten.

– Det är en sak om man ändå har tänkt investera, då ska man passa på. Men däremot bör man inte köpa för att få ner resultatet. Det kostar mer än det smakar om man egentligen inte har ett behov.

Med skogsägare är omständigheterna lite speciella jämfört med företagare inom andra branscher i och med att en skogsägare oftast inte har intäkter varje år utan först de år som avverkning sker.

– Det är när du börjar fundera på avverkning som du även direkt ska tänka provbokslut. Då kanske du upptäcker att du i stället bör vänta med avverkning tills det är dags att göra en investering, om det finns möjlighet alltså.

Det är framför allt för att parera eventuell statlig inkomstskatt som en skogsintäkt kan leda till som en sådan kontroll bör göras.

– Det gäller att ha koll. Planera i samband med avverkning vad det innebär skattemässigt för dig. Gör du ett provbokslut i samband med avverkning kan du få med skatten redan då och vad det innebär. Det är oftast det man tittar på när vi försöker hjälpa kunder, att få insikt för att slippa chocken som annars kan komma.

Viktigare än slutgiltiga

Att göra provbokslut innebär inga nackdelar, snarare tvärtom då det ger en fördjupad kunskap.

– Egentligen skulle jag vilja påstå att provbok­slutet är viktigare än det riktiga bokslutet. Det är vid provbokslutet man har chans att upptäcka saker och görs den i rätt tid, även hinna rätta till dem när siffrorna även är färska. Vid det riktiga bokslutet är det egentligen bara en sammanställning till Skatteverket, säger Fredrik som önskar att fler nyttjade tjänsten med provbokslut för att i god tid få svar på vad företagets skatte­konsekvens blir.

Artikeln publicerades fredag den 04 april 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste