Skogsmaskinförsäljningen dalade under 2013

Fjolåret var ingen höjdare när det gällde försäljningen av skogsmaskiner. Enligt skotarkartan.se såldes 78 färre skotare än under 2012, vilket är en minskning med 23 procent. 2013 blev i och med detta nästan lika dåligt försäljnings­mässigt som krisåret 2009.

Komatsu gick mot strömmen och ökade sin marknadsandel i en tid då de flesta tillverkare tappade. Deras nya skotare 845, som presenterades på Elmia Wood förra året, tros vara en av anledningarna till ökningen. Även Gremo ökade sin marknadsandel under året. Foto: Komatsu
Den årliga statistiken över registrerade skotare som sammanställs på skotarkartan.se visar att det under 2013 såldes 23 procent färre skotare än året dessför­innan. Den uppskattade siffran för skördare är ungefär densamma.

– Det har inte varit något lysande skotarår, men det har ändå repat sig under hösten jämfört med våren då det var riktigt tunt. Elmia Wood har ju en viss vacuum­effekt eftersom många väntar med köpen till efter mässan, så det kan vara en förklaring, säger Torbjörn Johnsen, affärsområdeschef på Elmia som står bakom skotarkartan.se.

Anledningen till den minskade försäljningen anser han är den svaga konjunkturen.

– Det har varit tufft med en osäker marknad – och osäkerhet är aldrig bra för stora affärer, konstaterar Johnsen som ändå ser positivt på framtida försäljningssiffror.

– Försäljningen följer virkes­volymerna och nu höjs ju efterfrågan så det borde gå upp. Det har nog bottnat nu, så jag tror nog att 2014 blir ett ganska normalt år om inte himlen ramlar ner.

Marknadsandelar 2013 (2012 inom parentes)

Komatsu ökade

Samtliga tillverkare har backat under 2013, med undantag för Komatsu och Gremo som ligger kvar på samma siffra respektive sålde två maskiner mer 2013 än man gjorde 2012. I och med detta ökade Gremo sin marknadsandel från 3,3 procent till 5,1 procent, och Komatsu ökade sin marknadsandel från 18,8 procent till 24,5 procent.

En av anledningarna till att Komatsu kunde öka är enligt dem själva den nya hyttfjädringen Comfort Ride samt att man under året lanserade ett helt nytt komplett skotarprogram där man uppgraderat motorerna för lägre emissioner och bränsleförbrukning, något som ger en avsevärt bättre bränsleekonomi.

– Det känns som att det har varit ett drag efter våra grejer under 2013. För att vara ett så dåligt år får man ändå vara nöjd med resultatet, säger Peter Hasselryd, försäljningschef Komatsu Forest i Sverige.

– Jag tror att 2014 blir bättre än 2013. Höstens signaler har visat att det borde öka igen, så jag är måttligt positiv.

Statistik

Osäkerheten avgörande

Sämst siffror under 2013 uppvisade Ponsse som minskade sin marknadsandel till 10,9 procent (28 sålda maskiner), vilket är en minskning med 3,2 procent. John Deere är fortfarande den tillverkare som har störst marknads­andel med 36,6 procent (94 sålda maskiner). Förra året var dock denna siffra 37,9 procent (127 sålda maskiner), vilket betyder att man backat 1,3 procent.

– 2013 är ett av de sämre åren vi upplevt på länge, konstaterar Dieter Reinisch, informationsansvarig på John Deere Forestry AB.

– Under 2009 höll nedgången i sig några månader för att sedan vända uppåt igen, men under 2013 upplever vi att det var mer uthålligt. Många skogsbolag har sagt upp eller omförhandlat kontrakt, vilket har orsakat en stor osäkerhet hos entreprenörerna. Och tills man känner sig säker igen börjar man inte handla.

Reinisch tror heller inte att 2014 kommer att ge några rekordsiffror.

– Vi ser att det finns en nyfikenhet på nya maskiner och upplever att behovet av att köpa är större än vad som syns på försäljningen. Men det är osäkerheten som är avgörande. Därför kommer nog inte 2014 att bli något toppår - men ändå en klar ljusning mot 2013.

 

Pia Gyllin
pia@skogsaktuellt.se
• 019-16 64 68

Artikeln publicerades onsdag den 05 mars 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste