Tror på lönn och al – tveksam till lärk

På Häradskogs årsmöte på Örebro slott diskuterade ­Håkan Svensson, skogsdirektör för Södra och tillförordnad vd för Södra Timber, världsmarknaden och dess påverkan på Sverige med deltagarna.

Södras Håkan Svensson berättade om och diskuterade kring marknadens svängningar och hur de påverkar de svenska skogsägarna.Foto: Pia Gyllin

Ett av de ämnen som Svensson tog upp var överlevnads-utsikterna för sågverken i landet. Han konstaterade att de norrländska sågverken kan ha en större chans än de i södra delarna av landet att klara sig, även om det ser mörkt ut rakt över.

– Det är oroväckande att det blivit ett så stort bortfall den senaste tiden, sa Svensson som menar att även om man börjar bygga nu kommer dagens situation ha påverkan på branschen i 5-15 år framöver.

Från publiken kom frågan vad Svensson tror om utvecklingen på priset för barrmassaved.

Häradskog AB

Häradskog AB är en sammanslutning av 14 häradsallmänningar i Mellansverige och har totalt cirka 5 000 delägare.
Ett 60-tal representanter deltog på Häradskogs årsmöte. Föredragshållare under dagen var Mårten Larsson, Skogsindustrierna, som pratade om miljörådsberedningen samt Håkan Svensson, Södra, som pratade om den nationella och internationella marknaden.
– Avsättningsmöjligheten kommer att bli betydligt svårare. Jag tror inte att priset kommer att pressas neråt, men det är mycket som kommer att hända framöver så det är svårt att säga, svarade han.


Försiktig med lärk

Trädslagsfrågan väcktes också under föredraget.

– Om ni funderar på vad ni ska göra med er skog framöver tror jag att sågad lönn kommer tillbaka. Den har gått kräftgång de senaste åren och det finns inga lönnsågar kvar. Jag tror att det kommer att vända och fler med mig, sa Håkan Svensson.

– Al har förvånansvärt lågt pris i dag och man kan göra mycket med den: tavelramar, köksluckor bland annat. Jag tror att den kan bli väldigt spännande framöver. Även björk tror jag kommer att bli intressant.

En skogsägare i publiken ville veta framtidsutsikterna för lärk. Håkan Svensson skrattade lite och himlade skämtsamt med ögonen.

– Ja, du… Det är det enda projekt som jag misslyckats med. Vi skulle producera lärk till bygghandeln och provade att såga och hyvla, men både sågbarheten och hyvelbarheten var undermålig. Att försöka hyvla den var som att hyvla korkskruvar – det misslyckades, konstaterade han.

– Bränslemässigt fungerar det däremot, så man behöver inte oroa sig utifrån ett skogsägarperspektiv om man har mycket lärk, jag menar bara att man ska vara lite försiktig.


ENKÄT: Vad tar du med dig från dagen?

 

Mikael Wik, Norra Vedbo härads­allmänn­ing i Småland
– Den nya miljöberedningen var rätt skrämmande om de gör som de tänkt. Det är svårt att få en uppfattning bara så här, men det lät inte bra. Och Södras föredrag var inte så uppåt heller; ett nattsvart scenario. Det känns inte bra eftersom industrin i Sverige försörjer många.

Mats Pettersson och Agneta Borgenstierna, Norunda härads­allmänning norr om Uppsala

– Jag tyckte det var intressant att få veta mer om miljö­rådsberedningen. Att miljö­organisationer har ett så stort inflytande över alla och att känslor får bestämma istället för att basera på fakta, det är inte bra. Nu funderar vi på vem vi kan prata för att kunna påverka och föra skogens talan, sa Agneta.
– Det var två intressanta föredrag, men det var det här med beredningen som fastnade mest. I värsta fall kommer det ju att påverka ganska drastiskt, så jag vill veta uppföljningen på det vi fick höra i dag, sa Mats


Erik Petré, vd Häradskog och arrangör

– Jag uppskattade särskilt Mårten Larssons föredrag om miljöråds­beredningen på förmiddagen. Det var roligt att lyssna på och byggde en plattform rent kunskapsmässigt. Förut har vi bara haft en halv dag, men i år valde vi att ta en heldag och det har varit väldigt bra. Nu har vi mer tid att sprida information och få en debatt.


Lars-Ingvald Legnerud, Ulleråker härads­allmänning i Uppsala

– Jag tyckte att det sista föredraget med Håkan Svensson var väldigt klargörande. Man fick en överblick över massan och det ser inte ut som att det är en strålande framtid. Det var inte direkt något nytt, det var mer en bekräftelse. Däremot var det optimistiskt det han sa om virkespriserna, att de skulle stiga.

 


Pia Gyllin
Pia Gyllin
Tel: 019-16 64 68
E-post: pia@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades tisdag den 14 maj 2013

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste