Zaremba blir årets miljöjournalist

Maciej Zaremba, journalist på Dagens Nyheter, har tilldelats priset Årets Miljöjournalist 2012 för sin uppmärksammade artikelserie Skogen vi ärvde.

Juryns utlåtande lyder: "Maciej Zaremba tilldelas priset Årets Miljöjournalist för artikelserien Skogen vi ärvde i Dagens Nyheter. Genom kritiskt granskande journalistik skapar Zaremba ett insiktsfullt dokument där han belyser den trångsynthet, de motsättningar och bristen på transparens som präglar förvaltningen av en viktig naturresurs och betydande industri. Därmed påverkas allas vår vardag. Zarembas möten med människor, historiska perspektiv och litterära spänst utvecklas i ett själfullt tidsdokument av stort journalistiskt värde."

"Jag är chockad, generad och överväldigad", kommenterade Maciej Zaremba priset enligt ett pressmeddelande.
"Det finns inget som värmer en journalists hjärta som att få uppskattning från kollegor. Skogen vi ärvde var utan att överdriva något utav det mest spännande jag gjort. Det är äkta konflikter, det går inte att säga vem som har rätt och vem som har fel", sa han.

Juryns ordförande Bo Landin säger i en kommentar att "Rolf Edberg var i decennier den svenska skogens försvarare och filosofiska uttolkare. Edbergstiftelsen har fortsatt verka i Edbergs anda. I Årets Miljöjournalist Maciej Zaremba har Edberg fått en värdig efterföljare. Zarembas storartade journalistiska arbete i kombination med slagkraftig och vacker prosa sätter honom i en särställning på den svenska mediamarknaden."

Priset Årets Miljöjournalist har delats ut av Miljöjournalisternas förening sedan 2004 och sponsras av Edbergstiftelsen. Priset belönar särdeles god miljöjournalistik som publicerats i svenska medier under tävlingsåret. Prissumman är 25 000 kr.

Klicka här för att läsa Skogsstyrelsens generaldirektör Monika Stridsmans svar på Zarembas artikelserie med länkar till artikelserien i Dagens Nyheter.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades tisdag den 04 december 2012

Kommenterarer till artikeln

Niklas skrev 2012-12-04 21:59:41:

Ett journalistiskt lågvattenmärke.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste