Festival för skogen lockade naturvårdare

Konst, konserter och filmvisningar varvades med engagerade diskussioner om kontinuitetsskogsbruk, naturvård och ekofilosofi när Skogsfestivalen 2012 arrangerades i Tylöskog i sommar.

– För mig är det självklart att ekonomin blir bättre med kontinuitetsskogsbruk, sa jägmästaren Nils Fagerberg som var en av talarna på Skogsfestivalen. Enda gången som trakthyggesbruk är bättre är om man vill få ut en stor volym massaved.
Nils Fagerberg är adjunkt i skogsskötsel vid Linnéuniversitetet och arbetar även med rådgivning om kontinuitetsskogsbruk till skogsägare. Foto: Teresia Borgman

 

Cecilia Berntsson, hästförare och skogsskötselföretagare från Arvika visar hur man kör ut timmer med häst.

 

 
 
Många ville vara med och diskutera när Pia Skoglund, skogsbo och ekofilosof vid Karlstads universitet, höll en workshop på temat: Vad är det för mening med att skydda skogen?

 

 
 
Skogsägare, skogsaktivister och forskare besökte skogsfestivalen.

 

 
Flera av programpunkterna handlade om kontinuitetsskogsbruk. Bland annat föreläste Lutz Fähser från Tyskland om naturnära skogsbruk och den så kallade Lübeck­modellen. Jägmästaren Nils Fagerberg, som driver konsultföretaget Ulvsåkra, berättade om olika metoder för kontinuitetsskogsbruk som naturkultur, naturnära skogsskötsel och blädning.
– Gemensamt för metoderna är att man jobbar med i stället för mot skogens naturliga växtsätt, sa han.

Fokus på lönsamhet
Han berättade att hans eget special­intresse är den modell som kallas Naturkultur, men påpekade att han förespråkar en mångfald av skogsbruksmetoder. Just Naturkultur-metoden innebär att skogsägaren strävar efter att optimera värde­avkastningen genom att ge enskilda träd optimala förutsättningar, bland annat genom att ta bort träd med låg förräntning och friställa andra så att de kan växa optimalt.
– För mig handlar det om att få ut så många nyttigheter ur skogen som möjligt och ha en fokus på lönsamhet, sa han.
– Annars hamnar det lätt i en ideologisk diskussion kring huruvida en viss lavart har rätt att finnas kvar i Sverige eller inte.
En annan programpunkt var en föreläsning av lavexperten Jan­olof Hermansson som berättade om natur och kultur i republiken Komi i Ryssland där han via Grimsö forskningsstation arbetat med att kartlägga lavfloran.
Filmaren och författaren Boris Ersson visade sin nya film ”En skogsmans testamente” om framlidne jägmästaren Bengt Edholm.
Festivalen arrangerades för sjätte gången i ordningen den 11-15 juli i Åfallet Naturby i södra Örebro län. Arrangörer var föreningen Skydda skogen tillsammans med kultur- och naturföreningen Hjärtats Eko med stöd av Leader Gränslandet.

Teresia Borgman
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades onsdag den 05 september 2012

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste