Barnböcker för föryngring i skogen

Barkborrar, kultur­miljö­vård och energi. Det har kommit flera nya barn- och ungdomsböcker inom skog, natur och vetenskap.

Love Wikander Eklund, 6 år, läser Bella Barkborres skogsbok. 
Foto: Pia Gyllin

 

I vackert bildsatta Bella Barkborres skogsbok får du följa med till lunden, blåbärsskogen, lingonskogen, hällmarksskogen och tallmossen för att se vilka djur och växter man kan träffa på där. Häftet riktar sig till barn i lågstadieåldern.
Titel: Bella Barkborres skogsbok
Text: Emilia Nordling
Illustration: Cara Knuutinen
Utgivare: Natur och Miljö, www.naturochmiljo.fi


I skönlitterära ungdomsboken och deckarparodin Skatten i skogen av Vladimir Oravsky och Olle Ekstrand får läsaren lära sig mer om såväl kulturmiljövård i skogen som skogsmaskiner och skogsbistånd.
Titel: Skatten i skogen – en k-märkt deckarparodi
Text: Vladimir Oravsky och Olle Ekstrand
Förlag: Nomen Förlag
   
 

För sin bok Så doftar blomman fick journalisten och biologen Karin Bergqvist Svensk Biblioteksförenings Carl von Linnéplakett för 2011 års bästa fackbok för barn- och ungdom. ”Såväl barn som vuxna ges tillträde till naturens under och det dramatiska framställs enkelt så att barnläsaren kan känna sig trygg i förhållande till naturen”, skrev juryn i sin motivering.
Titel: Så doftar blomman
Text: Karin Bergqvist
Illustration: Gitte Spee
Förlag: Alfabeta Förlag
   
 

Varför brinner trä? Och kan vi elda med pruttar? Det är frågor som får svar i författaren och vetenskapsjournalisten Håkan Borgströms senaste bok Energins mysterier, där du även lär dig mer om bilbränslen, solenergi och vågkraftverk. I serien finns sedan tidigare Naturens mysterier och Kroppens mysterier.
Titel: Energins mysterier
Av: Håkan Borgström
Förlag: Borgströms Förlag
 
   
 

I denna första skogsbok får man svaret på hur flugsvampen fick sitt namn och mycket annat. Djur och växter man hittar i den svenska naturen finns beskrivna i text och bild. När du hittat det djur eller en växt du söker fyller du i var och när du fann dem i boken. Hittar du alla?
Författaren har även gett ut Min första blombok (2006) och Min första småkrypsbok (2008),
Titel: Min första skogsbok
Text: Anja Baklien
Illustration: Evelina Thörnberg
Förlag: Wahlströms förlag

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades torsdag den 28 juni 2012

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste