Bra affär för både natur och plånbok

Iglekärrs gammelskog i Ale kommun är på god väg att bli Naturarvets tredje skog. Stiftelsen köper med hjälp av pengar från sponsorer och allmänhetens engagemang in skogar med höga naturvärden. En av markägarna som säljer skogen anser att det är den perfekta lösningen: skogen bevaras och han får betalt.

  Naturarvet/Ett klick för skogen

Ett klick för skogen startades i februari 2004. Under 2011 ändrades namnet till Naturarvet.  Denna naturvårdsstiftelse har som syfte att göra en konkret insats för Sveriges sista gammelskogar. Stiftelsen samlar in pengar genom att besökare klickar på hemsidan ­ettklickförskogen.se.
För varje klick betalar stiftelsens sponsorer en viss summa pengar.
Naturarvet har hittills be­varat två skogar: 70 hektar i Årrenjarka, Norrbotten 2005 och den 82 hektar stora Verleskogen i Ale kommun 2009.  Nu samlar man in pengar till 70 hektar i  Iglekärrs gammelskog i Ale kommun.

Källa: Naturarvet
   
   
Det kan vara Västsveriges vackraste vinterdag. I skogen utanför Skepplanda i Ale kommun gnistrar snön på trädens grenar och dråsar ner i små glittermoln när solen börjar värma. Vissa naturvärden behöver man ingen biologiexamen för att se.
– Skogen här är opåverkad av skogsbruk, säger Leif Danielsson som är en av guiderna denna dag.
Man ser långt mellan träden eftersom skogen har gallrat sig själv genom tiderna. Kurviga ekar, 150-åriga pansartallar och märkliga risgranar samsas i bergbranterna, och högst upp vilar myromgärdade skogstjärnar.

”Fredlig lösning”
Den andra guiden heter Håkan Andreasson och har gått här sen har var barn. Nu är han en av tre markägare som förhandlar med stiftelsen Naturarvet om försäljning av området. Han har länge velat slå ihop Iglekärrskogen med det intilliggande reservatet Ekliden, men länsstyrelsen har sagt nej.
– När Ekliden bildades stod skogsmaskinerna och stampade vid skogs­kanten, berättar han.
Det var ett slags krigföring mellan länsstyrelsen och markägarna den gången. Själv tycker Håkan att det är en perfekt lösning att få betalt för skogen och ändå låta den stå kvar.
– Det blir en mer fredlig lösning med Naturarvet, säger han.
Naturarvet arbetar med frivilliga markägare och finansierar sina skogsköp genom insamlings­kampanjer.
– Det tar tid att hitta ett lämpligt område, säger Mats Abrahamsson på Naturarvet.

Akut bostadsbrist
Håkan Andreasson.

Iglekärrskogen är intressant för att det är en opåverkad blandskog, som tillsammans med Eklidenreservatet utgör ett påtagligt stort område gammelskog, som dessutom passar in i Naturarvets kriterier – tillräckligt höga naturvärden och positiva markägare. Det tar också tid att samla in pengarna. Nu har man fått ihop till handpenningen, men det tar troligtvis två år innan hela köpesumman är insamlad.
– Att bevara gammelskog har ett stort värde för framtiden, det finns bara några få procent kvar i hela landet, säger Leif Danielsson som är engagerad i Naturskyddsföreningen och bor i närområdet.
Leif Danielsson.

Bristen på gammal skog innebär att de av skogens invånare som är beroende av gamla träd och ostörd mark lider av akut bostadsbrist. Men det finns stora pengar i den gamla skogen. Pengar som mark­ägare kanske inte vill vara utan, och som staten måste kunna lägga ut om skogen ska kunna undantas från avverkning.

Måste arbeta strategiskt
Skyddas Iglekärrsskogen blir det tillsammans med reservatet Ekliden cirka 150 hektar gammelskog, där många trängda arter får en fristad. Till på köpet är den vackra skogen en tillgång för friluftslivet.
Peter Post på Länsstyrelsen i Västra Götaland förklarar varför de sa nej till att bilda reservat av Iglekärrskogen. Han berättar att de måste arbeta strategiskt:
– De skogar som har de högsta naturvärdena och där det finns hot om avverkning hamnar
”Ormgranen” är en av skogens stora personligheter.
högst på listan. Länsstyrelsen har inte bedömt att Iglekärrskogen är en av dem, men det finns inget tvivel om att det finns naturvärden där. Det är ju fantastiskt om den ideella naturvården kan vara med att bevara de skogar vi inte kan prioritera, säger Peter.

 

Maria Falkevik
Frilans
Artikeln publicerades söndag den 04 mars 2012

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste