"Trollformler"

KRÖNIKA. Det finns trollformler i modern tappning. Magi är inte förbehållet forna ­tiders kuckulgummor och kloka gubbar ­­– tvärt om! Här kommer några moderna­ sätt att förvända synen.

Vi kan ju börja med ordet ”skogs­bolagen”. Så kallas nämligen skogs­bruket när någon, gärna en storstadsbaserad medborgare, skall kritisera det. Det är nämligen lättare att peppra på skogs­bolagen än att kritisera en skogsbonde eller skogsägare. Vem tycker synd om ett skogsbolag?
Fattar du hur det hela funkar? Bra, då tar vi ett nytt ord. Vi tar ”utrotningshotad”. Det är en mycket bra trollformel som kan användas till det mesta. Ett gäng som gärna använder den är vargens vänner. Vi antas känna mer sympati för gråbenen om de definieras som utrotningshotade­.

Ett annat trollformelord är ”urskog”. I min lokala tidning var en dam mycket­ irriterad över att skogsägaren avverkat­ ett bestånd intill hennes tomt. Hon skrev en arg insändare. Den ganska triviala skogen definierades som – vad tror du? Rätt gissat; urskog. Trycker man på stämpeln urskog på en skog är det aj aj att avverka den.

Vad sägs om trollformeln ”gran­åker”?­ Den framkallar associationer av granar i militäriska rader som för­mörkar vårt landskap Frågan är bara vad vi skall ha i stället? Det verkar ju annars vara förnyelsebart och progressivt­ att odla träd som kan användas till mycket. En naturvårds­organisation vädjar om pengar för att köpa skogsplantor till de fattiga i världen. Vi i ­Sverige sätter cirka 360 miljoner plantor per år, det verkar ju betryggande.
En trollformel som verkligen heter duga är ”det moderna skogs­bruket”. Den antyder att det var bättre förr, mycket bättre. Problemet är bara att det fordomdags var ont om skog i landet och att ordet naturvård inte ens var uppfunnet när medborgarna högg de pinnar som fanns för att kola, elda upp eller bygga gärdsgårdar av.

I magins och trollformlernas värld ingår också att förvända synen på folk. För att åstadkomma det kan trollkarlarna använda ett kalhygge. När asfalt­löparen ser ett sådant är det ett tecken på rovdrift och elände. När skogsfolk ser ut över ett ser han eller hon oftast en början på en ny skog. Då tas vanligen förleden ”kal” bort och det kallas oftast bara ett hygge.
Det här var exempel på svart magi, det finns också positiva trollformler, så kallad vit magi. En mycket gångbar sådan är ”ekologisk”. Det är i dag svårt att sälja allt från bilar till bananer utan att definiera dem som ekologiska.

En annan positiv trollformel är ”uthålligt brukande”, ofta förkortad till bara uthålligt. Kopplar du ihop uthållig med ekologisk uppstår en mycket stark magi.
Många, framförallt de som är verksamma på någon reklambyrå, brukar slänga sig med ordet ”vildmark” när de skall beskriva naturen som den ser ut utanför Norrtull i Stockholm. För att kränga grejer för fritidsändamål får all skog bli vildmark. Trollformeln skapar liksom ett rosenrött skimmer över våra vanliga produktionsskogar.

Bo Lindevall
bo.lindevall@glocalnet.net
Artikeln publicerades fredag den 30 december 2011

Kommenterarer till artikeln

A.B. skrev 2013-06-07 12:40:18:

Du har så rätt såå.


Lennart Bertilsson skrev 2012-01-05 19:32:22:

Det är så slående rätt att man kan inte värja sig från att hålla med. Fyndigt. Med eftertankens kranka blekhet tänker jag. Varför används så mycket "ord som skall gå hem"? Är det dagens problem med stort mediabrus? Måste vi använda ord som fångar läsare för att nå igenom? EX. "Trollformler"? Sovrar vi för lite bland det som behöver nå många, med följd att vi själva dränker oss i information av tvivelaktig kvalitet? Gnäll?


Niklas skrev 2011-12-31 02:00:56:

En mycket bra krönika. En sak kan ju onekligen beskrivas på många olika sätt, beroende på betraktarens synvinkel.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste