Fler svenskar väljer import eller plast

Allt fler svenskar väljer plastgran. Av de som fortfarande har en äkta blir det allt vanligare att granen är importerad.

Foto: Photos.com
Allt färre svenska hem har äkta gran hemma till jul. Enligt Åhléns årliga jul­undersökning syns en generell minskning av de äkta granarna jämfört med förra årets undersökning. I år uppger 38 procent av de intervjuade att de kommer att ha äkta gran hemma, vilket är fem procent färre än förra året. Flest plastgranar finns i de norrländska hemmen, där 44 procent valt en konstgjord gran, jämförtmed rikssnittet på 31 procent. I södra Sverige (Småland, Gotland, Blekinge och delar av Skåne) finns fler äkta granar än i resten av landet.
Importgranar för 14 000 000
Enligt en undersökning utförd av SLU 2002 hade tre miljoner av landets 4,3 miljoner hushåll julgran, vilket är 70 procent.
Av dessa är de flesta granar importerade. Omkring 170 000 granar importeras i dag från andra länder, främst från Danmark. Enligt statistik från Jordbruks­verket har värdet på antalet import­granar stigit från en miljon kronor 1995 till som mest strax över 14 miljoner år 2007, skriver Dagens Nyheter. 2010 importerade vi granar för strax under rekordnoteringen.
Ett problem inför jul är de många stölderna av julgranar i skogen, en tradition som drabbar främst små skogsägare hårt. Var femte gran är stulen, uppger Rapport. Julgransstölderna kostar skogsbolagen ett par hundra miljoner kronor om året, beräknar ­Esbjörn Wahlberg på Sveaskog som granskat stölderna.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades tisdag den 20 december 2011

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste