Fastkedjade demonstranter stoppade fällningen av TV-eken

TV-eken kunde inte fällas i fredags heller som planerat. Protesterna var allt för stora, demonstranter hade kedjat fast sig i trädet. Under helgen har arborister från hela Sverige undersökt trädet och kommit fram till att en fällning inte är nödvändig.

Fristående arborister med lång erfarenhet undersökte under söndagen den rikskända TV-eken. Nu är hela stammen genomlyst med ultraljud, och man fortsätter under kvällen att undersöka kronan. Det är den första genomlysningen under marknivå som gjorts av eken.
  - Mätningarna visar att stammen har mer än 50 procent av sin styrka kvar. Det är mer än vad trädet behöver för att vara stabilt, säger Jon Hartill, arborist sedan 25 år.
 
Arboristerna Jon
Hartill och Johan Gustavsson beslöt att ta sig till Stockholm från Göteborg i går morse på grund av att man ansåg att stadens undersökningar var bristfälliga . Också andra arborister har varit på plats under dagen, bland annat Tobias Fischer från Falun och flera från de större arboristfirmorna i Stockholmstrakten. De kommer att bistå under de närmaste dagarna med kompletterande granskningar.
 
Under hela söndagen klättrade arboristerna och gjorde genomlysningar och bedömningar uppe i kronan. Också fruktkroppar av svampar och rötsvampar har tagits och ska analyseras.
- Av det vi sett hittills finns inget akut som behöver göras för säkerheten. Nu fortsätter vi att genomlysa hela trädets krona, sade Hartill på söndagskvällen.
- Trafikkontoret måste tillåta denna fristående grupp arborister att fortsätta sitt arbete. Vi hoppas att Trafikkontoret inte beordrar nedlyftning av undersökande arborister. Avspärrningarna för buss- och biltrafik är dessutom onödiga och bör tas bort.

Läs även I morgon huggs radiohuseken ner (17 november)

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades måndag den 21 november 2011

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Kommenterarer till artikeln

Marcus skrev 2011-11-22 21:36:04:

Låt trädet vara kvar. Politbyråns medlemmar verkar vara rädda för träd efter att ha vistats för mycket i innerstadsbetongen. Hänvisa till risker med att låta det stå - hur många dör av fallande grenar på ett år? Spelar det någon roll om det blir tre istället för två? Jag får hellre en månghundraårig ek över mig än blir vanvårdad på ålderdomshem tills man glömmer bort att byta dropp på mig.


Roland Offrell skrev 2011-11-21 23:04:07:

Det är tråkigt när politiker och tjänstemän skyller på säkerheten och inte kan göra ordentliga undersökningar (eller ev hänvisar på bristfälliga sådana) när agendan troligen bara varit att man vill ha bort eken.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste